15.5 C
De Bilt

Middelburg verlengt proef met gratis OV

De gemeente Middelburg verlengt de proef met gratis openbaar vervoer (OV) voor inwoners met een laag inkomen en voor inwoners die gebruik maken van Wmo-vervoer. De proef is een succes gebleken. Deze verlenging komt na positieve resultaten en enthousiaste reacties van de deelnemers.

Succesvolle proef

Sinds de start van de proef doen 885 inwoners met een laag inkomen mee. Er is onderzoek gedaan naar de verwachtingen en ervaringen van inwoners met het Dal Vrij-abonnement. Daaruit blijkt dat het gratis OV een positieve impact heeft op hun leven. Deelnemers voelen zich vrijer om eropuit te gaan en zijn minder afhankelijk van anderen. Bovendien ervaren zij minder financiële zorgen.

Wethouder Louws: “Het is geweldig om te zien hoeveel gebruik er wordt gemaakt van het gratis OV. Inwoners gaan nu vaker zelfstandig op pad, bijvoorbeeld voor een bezoek aan familie of vrienden, om te sporten of voor een dagje weg. Ik vind het belangrijk dat ook inwoners met een kleine portemonnee zo actief kunnen deelnemen in de maatschappij.”

Gratis OV naast Wmo-vervoerspas

Ook voor gebruikers van Wmo-vervoer wordt de proef voor de huidige deelnemers verlengd. De deelnemers kunnen nog steeds kiezen voor Wmo-vervoer, omdat de verstrekte Wmo-vervoerspas daarnaast ook geldig blijft. De proef heeft geholpen inwoners met een mobiliteitshulpvraag beter kennis te laten maken met het openbaar vervoer. Ook kunnen zij zo beter meedoen in de samenlevering. Verder is het voor de inwoner goedkoper om gebruik te maken van het Dal Vrij-abonnement dan van de Wmo-vervoerspas.

Voortzetting proef

Het college heeft besloten de proef met twee jaar te verlengen. Het contract met Connexxion loopt af op 31 december 2026. De gemeente wil de ontwikkelingen rondom het nieuwe openbaar vervoerssysteem in Zeeland nauwlettend volgen om vanaf 1 januari 2027 een goede beslissing te kunnen nemen over de voortzetting van gratis OV voor deze doelgroepen.

Automatische verlenging

De huidige abonnementen worden op 15 december 2024 automatisch verlengd. De gebruikers moeten het abonnement daarna wel zelf op hun OV-chipkaart zetten. Abonnementen die voor 1 oktober 2024 zijn aangevraagd en voor 15 december 2024 nog niet op de OV-chipkaart zijn gezet, worden verwijderd. Natuurlijk mag wel een nieuwe aanvraag worden gedaan.

Wat houdt de proef in

Inwoners die deelnemen, mogen in de daluren en weekenden gratis met de bussen van Connexxion reizen. Zij kunnen reizen in de hele provincie Zeeland, de regio Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hiervoor wordt het DalVrij-abonnement van Connexxion ingezet.

Interesse?

Inwoners met een Wmo-vervoerspas die nog niet meedoen met deze proef, maar dit wel graag willen, kunnen contact opnemen met de afdeling Toegang in Middelburg (TIM) van de gemeente. TIM is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via 0118 67 50 00 of via TIM@middelburg.nl.

Inwoners met een laag inkomen kunnen het abonnement aanvragen bij Orionis Walcheren op hun website: https://www.orioniswalcheren.nl/extra-bij-laag-inkomen/gratis-dal-vrij-abonnement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio