1.4 C
De Bilt

5 tips om etenswaren in je horecabedrijf veilig te bewaren

Heb je een horecabedrijf? Dan ben je dag in dag uit met etenswaren bezig. Soms blijven er kleine restjes over, maar het kan ook zijn dat er veel eten overblijft. Je kunt dit weggooien, maar dat is zonde. De meeste etenswaren kun je namelijk prima bewaren voor een later moment. Zorg er alleen wel voor dat je dit veilig doet. De volgende 5 tips helpen je hier een handje bij!

1. Koelen

Om etenswaren veilig te bewaren, is het belangrijk dat je ze gekoeld opslaat. Dit geldt vooral voor producten die snel bederven, zoals vlees, vis en zuivel. De lage temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën zich minder snel ontwikkelen. Is er geen ruimte voor een koelcel? Dan biedt een koelwerkbank mogelijk uitkomst. Zo’n meubel is voorzien van koel- en werkruimte. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor kleine(re) keukens. Bijkomend voordeel is dat je gekoelde producten altijd binnen handbereik hebt als je eten aan het bereiden bent.

2. Scheiden

Zijn er verschillende etenswaren over en wil je deze allemaal bewaren? Stop ze dan nooit bij elkaar in een bak, maar bewaar ze gescheiden. Op deze manier ga je kruisbesmetting tegen. Om etenswaren gescheiden op te slaan, heb je een groot aantal bakjes nodig. Het is handig om bakjes in verschillende maten te hebben. Van het ene product blijft immers meer over dan van het andere product. Als je bakjes van verschillende groottes hebt, is er vrijwel altijd eentje beschikbaar voor de hoeveelheid eten die over is.

3. Etiketteren etenswaren

Een koelcel of -werkbank in de gemiddelde horecakeuken heeft verschillende lagen. Meestal staan de verschillende lagen vol bakjes. Hier is op zich niets mis mee, maar je kunt al snel het overzicht verliezen. Het gevolg is dat je misschien niet meer weet wanneer je de etenswaren ook alweer in de koeling hebt gezet. Daarom is het verstandig om ze te etiketteren met de datum. Op deze manier weet iedereen tot wanneer het te gebruiken is.

4. Vacumeren

Als etenswaren worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf, bederven ze sneller. Dit kun je voorkomen door middel van vacumeren. Je verpakt etenswaren dan luchtdicht. Hierdoor verleng je niet alleen de houdbaarheid, maar verklein je ook de kans op bacterie- en schimmelvorming. Wil je etenswaren vacumeren? Dan kun je hier het beste een vacumeermachine voor gebruiken. Dit apparaat creëert een luchtdichte omgeving en zuigt alle lucht – inclusief zuurstof – uit de verpakking.

5. Schoonmaken

Tot slot moet je ervoor zorgen dat koelingen goed schoon blijven als je etenswaren veilig wilt bewaren. Als een koelcel of -werkbank vol etensresten en vuil ligt, kunnen bacteriën en schimmels vat krijgen op de producten die je erin bewaart. Er kan zelfs ongedierte op af komen. Ziet de koeling er smerig uit? Maak hem dan direct schoon. Beperk je hierbij niet alleen tot de vloer, maar neem ook de planken af. Je kunt hier het beste een zachte doek en een sopje voor gebruiken. De vloer van een koelcontainer kun je eventueel dweilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio