15.5 C
De Bilt

Freelance opdrachten vinden lastig? Niet met deze 7 tips!

Heb je een vliegende start gemaakt als freelancer, maar begint de opdrachtenstroom langzaam op te drogen? Of ben je net begonnen als zzp’er en heb je geen idee waar je je eerste opdracht vandaan moet halen? Freelance opdrachten vinden is één van de lastigste dingen als je voor jezelf gaat beginnen. Het zorgt voor een hoop stress en onzekerheid, met name op financieel gebied. We geven je graag enkele tips voor het vinden van opdrachten als freelancer.

1. Zorg voor een goede website

Jij bent op zoek naar opdrachten, maar opdrachtgevers zijn ook op zoek naar jou. Moet je natuurlijk wel vindbaar zijn! Online vindbaarheid begint met een goede SEO-website. Je kunt zelf een website bouwen, maar roep vooral de hulp in van een professional als dit niet jouw ‘cup of tea’ is.

2. Post regelmatig op sociale media

Op je website blijf je (vooral) professioneel, maar op sociale media heb je de mogelijkheid om een persoonlijkere kant te laten zien. Post op Instagram bijvoorbeeld een story over een opdracht waar je mee bezig bent en neem mensen mee in het proces. Vanuit welke ideeën ben je begonnen en welke kant gaat het nu op? Een profiel op LinkedIn maakt je vindbaar voor potentiële opdrachtgevers en het is een goed platform om nieuwsberichten over jouw vakgebied te delen.

3. Benut je eigen netwerk

De kans is groot dat je eerste ZZP opdrachten uit je eigen netwerk komen. Vertel op iedere verjaardag dat je voor jezelf begonnen bent en schroom niet om contact op te nemen met oud-werkgevers om te checken of daar nog kansen voor je liggen. Heb je vrienden die in dezelfde branche werkzaam zijn? Vraag of ze jou willen aanbevelen bij opdrachtgevers die ze zelf afwijzen vanwege tijdgebrek.

4. Schrijf je als freelancer in bij (online) bemiddelingsbureaus

Als freelancer moet je jezelf in de kijker van potentiële opdrachtgevers spelen. Veel opdrachtgevers zoeken voor losse klussen naar zzp’ers bij online bemiddelingsbureaus. Op deze sites kun je zelf zoeken naar opdrachten, maar vaak kun je ook een profiel aanmaken zodat je direct vindbaar bent voor opdrachtgevers.

5. Zoek flexwerkplekken bij jou in de buurt

Het is verleidelijk om als freelancer vanuit huis te werken. Je hebt geen reistijd en je hebt alles wat je maar nodig hebt binnen handbereik. Er is wel een nadeel: in je huis zijn geen potentiële opdrachtgevers te vinden. Check of er flexwerkplekken bij jou in de buurt zijn en ga hier een paar dagen per week heen met je laptop. Zo breid je op een leuke manier je netwerk uit met nieuwe contacten.

6. Bezoek beurzen of conferenties binnen jouw vakgebied

Als freelancer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Goede plekken om dit te doen zijn beurzen en conferenties. De borrel na afloop biedt ook een mogelijkheid om te netwerken.

7. Besteed iedere week een paar uur aan acquisitie

Heb je veel opdrachten, dan heb je de neiging om daar al je werktijd aan te besteden. Je hebt dan echter een probleem als de stroom opdrachten (tijdelijk) opdroogt. Blok iedere week een paar uur in je agenda voor het zoeken naar freelance opdrachten, zodat je zorgt voor een constante stroom, in plaats van een zee met eb en vloed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio