15.6 C
De Bilt

Sneek: inzetten op levendige en gezellige binnenstad met minder doorgaand verkeer

Inwoners en ondernemers van Sneek verlangen naar een levendige en gezellige binnenstad en daar hoort minder doorgaand verkeer bij. Dit is de conclusie van het belevingsonderzoek, de metingen en gesprekken die in het kader van de proef autoluwe binnenstad zijn uitgevoerd. Op basis van de inzichten uit deze proef heeft het college van Sneek besloten het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade op te heffen. Voor de Singel en Harinxmakade wil de gemeente nu samen met belanghebbenden een concreet herinrichtingsplan ontwikkelen. Dit biedt de kans om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken en de leefbaarheid te verbeteren.

Met ondernemers en inwoners om tafel voor inrichting Singel en Harinxmakade

Eén van de doelen van de proef was het verminderen van het doorgaand verkeer in de binnenstad. De verkeersmetingen tonen aan dat het verkeer op de Singel en de Harinxmakade is afgenomen én zich verspreidt over meerdere wegen. Hierdoor leiden deze doorrijverboden niet tot knelpunten op andere plekken.

Ook is er meer begrip onder bewoners en ondernemers voor het autoluw maken van de Singel dan voor de Prins Hendrikkade. In de komende maanden wil de gemeente toewerken naar een concreet plan voor de Singel en de Harinxmakade. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met de ondernemers en bewoners die in die straten werken en wonen. Het verkeersaspect zal een belangrijk onderdeel van dit plan zijn.

De gemeente streeft ernaar om in de loop van 2025 een duidelijk plan voor de Singel en de Harinxmakade te presenteren. Tot die tijd blijft het doorrijverbod op beide locaties in zijn huidige vorm bestaan. De camera’s bij de doorrijverboden worden vanaf 21 oktober in werking gesteld.

Prins Hendrikkade blijft open

De gemeente heeft besloten het doorrijverbod op de Prins Hendrikkade definitief op te heffen. Na de vorige evaluatieronde heeft het college op 19 juni 2024 tijdelijk het doorrijverbod opgeheven. De laatste metingen tonen aan dat het aantal voertuigen op de Prins Hendrikkade weer het niveau van vóór de proef heeft bereikt. De gemeente hecht waarde aan een lagere verkeersdrukte, maar op korte termijn is er geen goed alternatief beschikbaar.

Belevingsonderzoek binnenstad Sneek met kritische noot over proef

Om een beter beeld te krijgen van de ervaringen en het sentiment dat leeft over de binnenstad van Sneek en over de proef heeft de gemeente in augustus en september een belevingsonderzoek laten uitvoeren onder inwoners, bezoekers en ondernemers. Hieruit blijkt dat velen de binnenstad een warm hart toedragen en streven naar een levendige, aantrekkelijke en gezellige omgeving. Minder doorgaand verkeer draagt bij aan dit doel.

De uitvoering van de proef heeft echter minder enthousiasme opgewekt. Wethouder Rietman van Sneek zegt: “Dat is natuurlijk jammer, we hebben het zo goed mogelijk uitgevoerd. Het is vanzelfsprekend dat je tegen onvoorziene zaken aanloopt of dat dingen anders lopen dan gedacht. We hadden het graag voor iedereen perfect gedaan. Desondanks zien we dat deze proef waardevolle inzichten heeft opgeleverd om samen verder te werken aan een mooie en veilige binnenstad. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Wij hopen dan ook dat we snel met een breed gedragen plan voor de Singel en de Harinxmakade kunnen komen dat bijdraagt aan de leefbaarheid en gezelligheid van de binnenstad van Sneek.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio