Verschillende Helmondse organisaties slaan opnieuw de handen ineen om het digitaal bewustzijn van jongeren te vergroten. Zijn schoolboeken beter dan Chromebooks? Mogen kinderen zelf hun schermtijd bepalen? En is een leven zonder wifi beter, of juist niet? Van maandag 25 november tot en met vrijdag 29 november vindt de derde editie van de Week van Digitaal Bewustzijn plaats. Met activiteiten voor jongeren, maar ook voor hun ouders en leraren, georganiseerd door diverse Helmondse organisaties.
Het initiatief komt voort uit de ambitie van de gemeente Helmond om een digitale stad te worden, waarin iedereen mee kan doen. Wethouder Thomas Tuerlings (Jeugd, Onderwijs en Gezondheid) legt uit: “Basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen zijn ongelofelijk belangrijk. Vandaag de dag zijn digitale vaardigheden minstens net zo belangrijk. Voor mij vallen digitale vaardigheden in de huidige samenleving daarom ook onder basisvaardigheden.”
Gastlessen, digitalks en een theatervoorstelling
De activiteiten, zoals speciale lesprogramma’s, cursussen over kunstmatige intelligentie (AI) en gastlessen, zijn niet alleen gericht op jongeren. Ook ouders en onderwijsprofessionals worden betrokken. Zo geeft Helder Theater de voorstelling Mijn kind online, waarin ouders op een ludieke manier een kijkje krijgen in de digitale wereld van hun tieners. Voor docenten en andere onderwijsmedewerkers zijn er twee ‘DigiTalks’ over de impact van AI en hoe ze kunstmatige intelligentie kunnen toepassen in de klas.
Portretten expositie in het Huis van de Stad
Als onderdeel van de Week van Digitaal Bewustzijn hebben studenten van de lerarenopleiding van Hogeschool de Kempel een serie portretten gemaakt. Docent Frank Coenders vertelt: “Onze leerlingen legden Helmondse inwoners stellingen voor over digitaal bewustzijn, zoals: ‘Een kind onder de 12 jaar zou geen eigen smartphone moeten hebben’ of ‘Sociale media hebben een slechte invloed.’ Deze portretten worden straks tentoongesteld in het Huis voor de Stad. Via een QR-code kunnen bezoekers luisteren naar de audiofragmenten van kinderen, ouders en senioren.”
Convenant partners Week van Digitaal Bewustzijn
De Week van Digitaal Bewustzijn wordt georganiseerd door o.a. Bibliotheek Helmond-Peel, Jan van Brabantcollege, Dr. Knippenbergcollege, Carolus Borromeus College, Praktijkcollege Helmond, Vakcollege Helmond, Ter AA, Hogeschool de Kempel, Gemeente Helmond, Van Dijkcollege, OBSH, de Korenaer, Qliq Primair Onderwijs, You Are Your Profile Foundation, Politie, Senzer, Futurebites, WeCare, LEV Groep, Pactum en Groep5700. Wilt u met uw organisatie bijdragen aan de volgende editie? Er wordt nog gezocht naar nieuwe partners. Voor meer informatie over de Week van Digitaal Bewustzijn kunt u terecht op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/digitaalbewustzijn