7.3 C
De Bilt

2500 lantaarnpalen voorzien van led-verlichting

De grote vervangingsklus van de openbare straatverlichting is klaar. Wethouder Roy Luca (openbare ruimte) heeft vandaag meegeholpen met het vervangen van de laatste lantaarnpalen naar energiezuinige led-verlichting. Daarmee komt een einde aan de grote vervangingsklus waar de gemeente de afgelopen drie jaar aan heeft gewerkt. Met het afronden van deze opdracht heeft de gemeente een groot deel van alle openbare verlichting vervangen door duurzame en energiezuinige led-verlichting.

Inhaalslag was hard nodig

De inhaalslag van de afgelopen drie jaar was hard nodig. Een groot deel van de verlichting was oud. Hierdoor waren er  regelmatig storingen aan de verlichting. Ook was de gemeente Woerden veel tijd kwijt aan reparaties en onderhoud. In totaal zijn er nu zo’n 2500 lantaarnpalen vervangen in Woerden, Zegveld, Kamerik en Harmelen. In het Staatsliedenkwartier zijn de meeste lantaarnpalen vervangen (279 lantaarnpalen). Hiermee is het energieverbruik in de wijk met wel 66% omlaag gegaan.

Overstap naar ledverlichting

De overgang naar led-verlichting brengt veel voordelen met zich mee. Led-verlichting verbruikt minder energie en is duurzamer. Dit zorgt niet alleen voor een besparing op energiekosten, maar ook op onderhoud. Led-lampen gaan veel langer mee, waardoor ze minder vaak vervangen of gerepareerd moeten worden.

Vervanging gaat door

Hoewel de grote vervangingsklus nu klaar is, stopt de gemeente niet met het vervangen van de lantaarnpalen. Wethouder Luca: “Ons doel is om in 2030 helemaal verled te zijn. Dit willen we doen door verlichting te vervangen bij het opknappen van straten en andere projecten in de buitenruimte. Bij nieuwbouwprojecten kiezen we gelijk voor led-verlichting. Zo blijft de gemeente stap voor stap werken aan verduurzaming van de openbare verlichting”. 

Aandacht voor de natuur 

Er wordt niet alleen gekeken naar verduurzamen of energiebesparing. Bij het vervangen van verlichting kijken we ook naar de natuur. Bijvoorbeeld in het Brediuspark is hier extra aandacht aan besteed. Op het Rijnoordpad en het Brediuspad is amberkleurige ledverlichting geplaatst, omdat dit de leefomgeving van planten en dieren minder verstoort. Led-verlichting schijnt daarnaast gerichter op de grond. Zo blijft de omgeving op plekken waar het donker moet zijn, ook echt donker. Dit zorgt voor minder lichtvervuiling.

Werkt de straatverlichting niet?

Nu de dagen steeds korter worden, valt het meer op als straatverlichting kapot is. Voor de veiligheid is goede verlichting op straat nu extra belangrijk. Helaas valt niet te voorkomen dat er af en toe een storing is of dat er iets gebeurt waardoor een lantaarnpaal niet goed werkt. Ook duurt het oplossen van een storing soms langer door de drukte. Ziet u verlichting die het niet doet? Dan kunt u dit melden via 14 0348 of via: www.woerden.nl/meldingdoen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio