12 C
De Bilt

Mediawijsheid voor iedereen: Leer slim en veilig omgaan met media

Van 8 tot en met 15 november vindt de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid plaats. Het is een belangrijk moment om stil te staan bij de invloed van media op ons dagelijks leven. Media spelen een grote rol, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. En ze hebben zowel positieve als negatieve effecten. Tijdens deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd om mensen bewuster te maken van hun mediagebruik.

Mediawijsheid

Hoe kunnen we media verstandig gebruiken en de balans vinden tussen ontspanning en onrust? Dat staat centraal in deze week vol leuke en leerzame evenementen. Ook de Bibliotheek Eindhoven, Best en Waalre doen mee.

Workshop ‘Robots programmeren’

De reeks van activiteiten bij de bibliotheek begint op 5 november met een workshop ‘Robots programmeren’, waarin kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen ontdekken hoe je de robotjes van de bibliotheek opdrachten uit kan laten voeren.

Ook staat op 5 november de lezing ‘Onze kinderen in de virtuele wereld’ op het programma. Tijdens deze lezing worden ouders geïnformeerd en krijgen ze praktische tips en inzichten van mediapedagoog Marije Lagendijk over hoe ze hun kinderen veilig kunnen begeleiden in het online leven. Maar ook hoe ze kunnen omgaan met zaken als schermtijd, YouTube en online pesten.

Webinar ‘Gezond schermgebruik bij kinderen’

Op 12 november vindt de webinar ‘Gezond schermgebruik bij kinderen’ plaats. Deze activiteit is gericht op (groot)ouders van kinderen van 8 tot 12 jaar. Het biedt hulp bij het vinden van een gezonde balans tussen online en offline mediagebruik, met praktische tips en een nabespreking. Opvolgend is op 13 november de workshop ‘Artificial Intelligence’ voor volwassenen, waarbij de basisprincipes en toepassingen van AI worden uitgelegd.

De reeks van activiteiten wordt afgesloten met een activiteit op 15 november waarbij je de TikTok-tweeling Quinn & Aaron kunt ontmoeten. Zij vertellen over hoe zij hun succes hebben opgebouwd en delen tips over online veiligheid en weerbaarheid. Na deze activiteit is er ruimte voor een Meet & Greet. Deze activiteit is voor jeugd van 8 tot en met 12 jaar.

Meer informatie

De activiteiten vinden plaats op verschillende data en locaties binnen de bibliotheek.

  • Workshop: ‘Robots programmeren’ is op 5 november van 15.30 – 17.00 uur in de Bibliotoop Tongelre voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
  • Lezing: ‘Onze kinderen in de virtuele wereld’ is op 5 november van 19.00 – 21.30 uur in Grand Café de Bank Best voor ouders.
  • Webinar: ‘Gezond schermgebruik bij kinderen’ is op 12 november van 19.45 – 21.45 uur in de Bibliotheek Eindhoven voor (groot)ouders van kinderen tussen de 8 en 12 jaar.
  • Workshop: ‘Artificial Intelligence’ is op 13 november van 19.30 – 21.30 uur in de Bibliotheek Waalre voor volwassenen.
  • Activiteit: ‘Ontmoet de TikTok-tweeling Quinn & Aaron’ is op 15 november van 15.30 – 17.00 uur in Jongerencentrum Pitstop voor jeugd van 8 tot en met 12 jaar.

Plekken reserveren is mogelijk via de website van de Bibliotheek Eindhoven: www.bibliotheekeindhoven.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio