9.8 C
De Bilt

Uitbreiding Noorderschool Oostzaan stopgezet

Het college van Oostzaan heeft in overleg met het schoolbestuur Opspoor de geplande uitbreiding van de Noorderschool stopgezet. Dit komt door ruimtelijke uitdagingen zoals parkeren, verkeersdruk en natuur. De gemeente heeft tijdelijke noodlokalen geplaatst om de groei van de school op te vangen. De omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen deze noodlokalen omdat ze zorgen voor te veel verkeersoverlast. De bezwaarcommissie van de gemeente heeft deze bezwaren gegrond verklaard.

Terug in leerlingenaantal

Uit onderzoek tijdens de uitvoering bleek dat er door de verkeersdruk, beperkte parkeerruimte en natuur in de omgeving geen ruimte is voor een permanente uitbreiding van de school. Ook zorgden de noodlokalen voor extra overlast voor de omwonenden en heeft de bezwaarcommissie bezwaren gegrond verklaard. Begin zomer 2024 is daarom, in overleg met het schoolbestuur, afgesproken dat de uitbreiding niet doorgaat. Het schoolbestuur moet met een plan komen om terug te gaan naar een leerlingenaantal dat past bij de locatie om aan de gegronde bezwaren van de omwonenden tegemoet te komen.

Verkennen alternatieve oplossing

Er is in totaal voldoende ruimte op de drie openbare scholen van Opspoor in Oostzaan voor alle leerlingen. Maar de gemeente wil voorkomen dat kinderen van school moeten veranderen. Daarom heeft zij het schoolbestuur Opspoor gevraagd om met een plan te komen voor een geleidelijke afname van het aantal leerlingen op de Noorderschool. Verder wil de gemeente de noodlokalen zo lang als wettelijk mogelijk is laten staan om deze afschaling goed te begeleiden. Tegelijkertijd verkennen de gemeente en het schoolbestuur nog een alternatieve oplossing, waarbij de school niet hoeft af te schalen. Hierover volgt binnenkort een besluit.

Tijdelijke noodlokalen Noorderschool

De Noorderschool, die oorspronkelijk voor 60 leerlingen is gebouwd, is inmiddels gegroeid naar meer dan 150 leerlingen. Het schoolbestuur Opspoor diende een plan in om het schoolgebouw uit te breiden, zodat er maximaal 180 leerlingen naar school zouden kunnen. In 2022 stemde de gemeente in met deze plannen, omdat zij verantwoordelijk is voor de huisvesting van onderwijs. In afwachting van de uitbreiding werden twee noodlokalen geplaatst ter vervanging van één noodlokaal om de groei tijdelijk op te vangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio