12.6 C
De Bilt

Gemeente Kampen vestigt voorkeursrecht locatie Dorpsweg-Zoddepark in IJsselmuiden

Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeursrecht gevestigd op enkele percelen aan de Dorpsweg in IJsselmuiden, grenzend aan het Zoddepark. Hiermee krijgt de gemeente als eerste het recht om bij verkoop van de grond, de grond te kopen. Een voorkeursrecht verplicht niet tot verkoop.

De gemeenteraad van Kampen kiest voor een actiever grondbeleid. En heeft de wens uitgesproken om hierbij te kijken naar mogelijke inbreidingslocaties. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de basisschool aan de Dorpsweg verhuizen naar een nieuwe locatie. Ook is de gemeente in gesprek met Philadelphia over de toekomst van hun locatie aan de Dorpsweg.

Voorkeursrecht biedt kansen

Dit biedt kansen voor een herontwikkeling van het gebied rond de Dorpsweg en het Zoddepark. Door een voorkeursrecht te vestigen op de percelen die grenzen aan de locatie van de basisschool ontstaat, bij verkoop van de grond, een inbreidingslocatie voor mogelijke woningbouw dichtbij voorzieningen.

Om hiermee verder te kunnen is het belangrijk om de regie in eigen hand te houden en te kunnen sturen op de ontwikkeling. De gemeente voorkomt hiermee ook speculatie. Dit kan de prijs opdrijven waardoor de kosten voor toekomstige ontwikkelingen gaan stijgen. Een voorkeursrecht is voor de overheid een belangrijk instrument om zelf invloed te kunnen uitoefenen op ruimtelijke ontwikkelingen.

Hiermee kan de gemeente ervoor zorgen dat de grond gebruikt wordt op een manier die aansluit bij de wensen en doelen voor een gebied. Door bij verkoop van de grond het eerste kooprecht te hebben, kan de gemeente ook tempo houden in de uitvoering van de herontwikkeling. In het traject rondom de op te stellen Omgevingsvisie 2.0 gaat de gemeente de voorgenomen ontwikkeling verder uitwerken. De betrokken eigenaren zijn op de hoogte gebracht van het voorkeursrecht.

Gemeenteraad aan zet

In december is het aan de gemeenteraad om een opvolgende voorkeursrechtbeschikking te nemen. De gemeente heeft vervolgens drie jaar de tijd om voor deze locatie een omgevingsvisie vast te stellen. Na het vaststellen van een omgevingsvisie heeft de gemeente vervolgens nog eens 3 jaar de tijd om de plannen vast te leggen in Omgevingsplannen. Doet gemeente dit niet tijdig, dan vervalt het voorkeursrecht.

Omgevingswet

Waar voor 1 januari 2024 sprake was van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg), is vanaf begin dit jaar deze regeling opgenomen in de Omgevingswet. In deze wet is zorgvuldig omschreven onder welke voorwaarden de gemeente een voorkeursrecht kan vestigen op onroerende zaken die in de ontwikkelingen niet (meer) een agrarische functie zullen hebben. Ook staan de rechten en plichten voor eigenaren en gebruikers onder de nieuwe regeling omschreven, zoals de mogelijkheid van bezwaar en beroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio