7.9 C
De Bilt

Zuid-Limburg streeft naar betere ondersteuning mensen met onbegrepen gedrag

Zuid-Limburg – Problemen van mensen stoppen niet na kantoortijd. Een Crisis- en Interventie Team (CIT) kan uitkomst bieden. Dit team kan dag en nacht in actie komen wanneer mensen in een crisis terechtkomen en psycho-sociale of praktische hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan situaties van huiselijk geweld of onbegrepen gedrag. Tijdens de Zorg en Veiligheidsdag 2024 ondertekenden medewerkers van Mondriaan GGZ, Zuyderland GGZ, de politie, het Openbaar Ministerie en bestuurders van Zuid-Limburgse gemeenten een intentieverklaring voor de oprichting van een CIT in Zuid-Limburg.

Op dit moment bestaat er nog geen CIT in Zuid-Limburg, terwijl die behoefte er wel is. Uit recente cijfers blijkt namelijk dat Zuid-Limburg een relatief hoog aantal meldingen heeft van mensen met onbegrepen gedrag, vergeleken met andere regio’s. Het kan hierbij gaan om mensen die zich verward gedragen, dingen zien die er niet zijn, of onvoorspelbaar gedrag vertonen door het gebruik van middelen. Maar liefst 60% van deze incidenten gebeurt na kantoortijd. Vaak wordt dan de politie gebeld, maar de problematiek hoort thuis bij hulpverleners.

‘We kunnen het ons niet veroorloven om mensen met complexe problemen tussen wal en schip te laten vallen. Een Crisis- en Interventie Team kan het verschil maken in Zuid-Limburg’ – Anita Eberson, sectorhoofd Parkstad en Zuid-West Limburg bij de politie.

Verschillende hulpverleners in één team

Een CIT bestaat uit hulpverleners met opleiding en werkervaring vanuit het maatschappelijk werk, psychosociale hulpverlening, verslavingszorg en zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Krijgt het team een melding binnen? Dan gaan de medewerkers meteen naar de persoon toe, zelfs midden in de nacht. Zo doen ze wat op dat moment nodig is om te voorkomen dat de situatie verergert. Bijvoorbeeld door een tijdelijke opvangplek te regelen om de situatie te stabiliseren. Daarna wordt een plan gemaakt voor verdere hulp en begeleiding. Daarbij wordt ook ervaringsdeskundigheid ingezet. Een CIT werkt naast de crisisdienst van de GGZ, die zich richt op mensen met een psychische crisis.

‘Met een CIT kunnen we dag en nacht passende zorg en ondersteuning bieden aan mensen die dat nodig hebben. En zo kunnen we de politie helpen om hun eigen taken uit te voeren’– Marion Leurs, voorzitter van de Commissie Zorg en Veiligheid en burgemeester gemeente Stein

CIT als spin in het web

Het CIT houdt contact met de persoon die een crisis doormaakt totdat een oplossing voor de langere termijn is gevonden. Ook als mensen hulp nodig hebben op meerdere gebieden tegelijkertijd. Om dat mogelijk te maken, werkt het team nauw samen met verschillende organisaties, zoals de politie, ziekenhuizen, Veilig Thuis, gemeenten, GGZ, woningcorporaties, daklozenopvang en andere maatschappelijke organisaties. Dankzij deze samenwerking kan het CIT snel en efficiënt handelen.

Intentieverklaring ondertekend

Tijdens de Zorg en Veiligheidsdag in Maastricht op 16 oktober 2024 gaven medewerkers van Farent uit Den Bosch een presentatie over hun Crisis- en Interventie Team, dat daar al jaren met succes werkt. Deze presentatie inspireerde medewerkers van organisaties uit het zorg- en veiligheidsdomein en lokale bestuurders om een intentieverklaring te ondertekenen. Hiermee spraken ze hun steun uit voor de oprichting van een CIT in Zuid-Limburg. Deze vertegenwoordigers zullen het plan nu verder promoten binnen hun eigen organisaties en gemeenteraden.

Per 1 januari 2026

De wens is dat het CIT in Zuid-Limburg op 1 januari 2026 operationeel is, zodat inwoners sneller en beter geholpen worden in een crisissituatie. De Commissie Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg coördineert de oprichting van het CIT.

Commissie Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg

De Commissie Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg is in 2021 opgericht en bevordert de samenwerking tussen zorg- en veiligheidsinstanties. De commissie werkt aan het voorkomen van problemen en het versterken van de weerbaarheid van inwoners van Zuid-Limburg. Gemeenten, de GGZ, de GGD, de politie en het Openbaar Ministerie zijn vertegenwoordigd in de commissie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio