Een bloeiende mienskip draait om verbinding, om mensen die elkaar ontmoeten en samen sterker staan. Súdwest-Fryslân erkent en onderstreept het belang hiervan en ziet ontmoetingsplaatsen als een belangrijke schakel. Dorpshuizen, wijkgebouwen en Multifunctionele Centra (MFC’s) vormen de hoeksteen van de mienskip, waar mensen samenkomen, activiteiten delen en elkaar ondersteunen. De gemeente wil die plekken waar ontmoeting plaatsvindt ook in 2025 blijven stimuleren.
Ontmoetingsplekken: meer dan alleen gebouwen
Of het nu gaat om een gezellige bingoavond, een inspirerende workshop of simpelweg een kop koffie met de buren. Ontmoetingsplaatsen faciliteren waardevolle interacties die de sociale cohesie versterken. Ze bieden een veilige en toegankelijke omgeving waar mensen, ongeacht hun achtergrond, met elkaar in contact kunnen komen.
Wethouder Bauke Dam benadrukt het belang: “Of je nou langs de lijn staat, met anderen muziek maakt of meedoet aan de bingoavond, het zijn juist deze momenten waarop je elkaar écht ontmoet. En die ontmoetingen, hoe klein ze ook zijn, zorgen voor verbinding met je buren, collega’s of vrijwilligers van de sportclub. Als gemeente vinden we het belangrijk om dit te blijven stimuleren, want daar ontstaat de kracht van onze Mienskip.”
Advies en financiële ondersteuning bij verduurzaming en onderhoud
Om te zorgen dat ontmoetingsplaatsen toekomstbestendig blijven, stelt de gemeente in 2025 subsidie beschikbaar voor verduurzaming en onderhoud. Deze investering helpt besturen om hun gebouwen te moderniseren en te vergroenen. Denk bijvoorbeeld aan LED-verlichting, isolatie en warmtepompen. Daarnaast werpt de gemeente zich op als adviesorgaan voor het verduurzamen. Het afgelopen jaar ontvingen 11 ontmoetingsplaatsen subsidie voor deze doeleinden.
“In een veelkernige gemeente als Súdwest-Fryslân is het essentieel om dichtbij plekken te hebben om mensen te ontmoeten. In de eerste plaats voor de inwoner zelf. Daarnaast biedt het ons ook de mogelijkheid om dichtbij de mensen te komen en hen te helpen met vragen. Bijvoorbeeld met een initiatief als SWF Tichtby, waarbij we mensen op locatie helpen bij allerhande vragen”, zegt wethouder Dam.
Een oproep tot actie: samen bouwen aan een sterke mienskip
De gemeente roept dorpsbelangen en besturen van ontmoetingsplaatsen op om actief te blijven in het verbinden van de lokale mienskip. Daarbij hoort ook de bestendigheid van het fysieke gebouw voor de toekomst. “Als daar hulp bij nodig is, adviesvaardig of op financieel vlak, neem dan contact met ons op”, klinkt de oproep van de wethouder. “Het zijn voornamelijk vrijwilligers die hun eigen tijd inzetten voor onze mienskip en daar willen we hen waar we kunnen bij ondersteunen.”