Het college van burgemeester en wethouders van gemeente West Betuwe biedt de vernieuwde Transitievisie Warmte 2.0 aan de gemeenteraad ter goedkeuring aan. Deze visie vraagt om een investering van 677.978 euro per jaar tot 2030 om de stap naar een duurzame en aardgasvrije warmtevoorziening mogelijk te maken.
De visie richt zich op concrete maatregelen en strategieën om stapsgewijs van het aardgas af te gaan. Het zijn stappen die inspelen op de lokale situatie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokale kennis, technieken en innovaties. De visie zet in op een duurzame warmtevoorziening die bereikbaar en betaalbaar blijft voor iedere inwoner en ondernemer. De nadruk ligt om dit op een sociaal verantwoorde, betaalbare en inclusieve manier te doen.
Wijkgericht, betaalbaar en samen met de regio
De overgang naar een aardgasvrije toekomst zal niet voor elke wijk of dorp dezelfde oplossing bieden. Het vraagt om een wijkgerichte aanpak. Specifieke warmteplannen worden samen met inwoners opgesteld. Hierbij wordt gekeken naar de meest geschikte technieken zoals warmtenetten, hybride warmtepompen of individuele elektrische systemen. Ook wordt ingezet op innovatie, zoals aquathermie en restwarmte, die aansluiten bij de lokale omstandigheden van West Betuwe.
Het college streeft ernaar om de warmtetransitie toegankelijk en betaalbaar te maken voor álle inwoners. Speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen. Mensen met een lager inkomen of ouderen krijgen hulp bij de overstap naar een duurzame warmteoplossingen. In samenwerking met woningcorporaties, energiecoöperaties en lokale bedrijven worden op maat gemaakte oplossingen gezocht.
Warmtevisie 2.0 West Betuwe
De Warmtevisie 2.0 benadrukt het belang van samenwerking met diverse partners. De gemeente trekt daarin op met buurgemeenten, de regio Rivierenland, netbeheerders, ondernemers en inwoners om samen de transitie te versnellen. Daarnaast is er ruimte voor innovaties die bijdragen aan een robuust en toekomstbestendig energiesysteem.
Belangrijke stap richting 2050 aardgasvrij
Het college van burgemeester en wethouders spreekt vol vertrouwen over de Transitievisie Warmte 2.0 Warmtevisie 2.0 en benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak om de ambitieuze klimaatdoelen te bereiken.
In een reactie stelt het college: “De Transitievisie Warmte 2.0 is een belangrijke stap richting een duurzamer en toekomstbestendig West Betuwe. We staan voor een enorme uitdaging om onze gemeente in 2050 aardgasvrij te maken. Met deze visie, en de betrokkenheid van onze inwoners, bedrijven en partners, hebben we de juiste handvatten om de transitie sociaal en betaalbaar te realiseren. Samen kunnen we deze uitdaging aangaan en ervoor zorgen dat West Betuwe een voorbeeld wordt van een duurzame warmtevoorziening, zonder dat iemand achterblijft.”
Vervolgproces
De gemeenteraad zal Transitievisie Warmte 2.0 in november bespreken. De keuze voor de verschillende scenario’s en investeringen ligt dan bij hen voor. Het college kijkt uit naar constructieve gesprekken en hoopt op brede steun om samen de energietransitie in gemeente West Betuwe voort te zetten.