0.2 C
De Bilt

Leids VvE-loket helpt VvE’s verduurzamen

Sinds eind september kunnen alle Leidse Verenigingen van Eigenaren hun vragen over verduurzaming stellen aan het VvE-loket van de gemeente. Het loket, dat bereikbaar is via http://www.leiden.nl/vve-loket, biedt hulp bij verduurzaming en wijst de weg naar beschikbare subsidies en leningen. Dit advies is gratis voor Leidse VvE’s. In de eerste maand hebben de experts contact gehad met twaalf VvE’s die samen 355 woningen vertegenwoordigen.

Leiden telt maar liefst 1600 VvE’s met 26.500 woningen. Dat is 41% van de Leidse woningvoorraad. Gemeente Leiden vindt het belangrijk dat alle Leidenaren hun woning kunnen verduurzamen, dus ook eigenaren van een appartement of boven- of onderwoning. Het verduurzamen van woningen bespaart energie en levert een lagere energierekening op. Zo wordt energiearmoede tegengegaan.

Energietransitie voor iedereen mogelijk maken

“De gemeente Leiden wil dat iedereen mee kan komen in de energietransitie om zo energiekosten te verlagen, comfortabeler te wonen, en bij te dragen aan een duurzame toekomst,” zegt wethouder Yvonne van Delft (Energie). “Bij deze grote doelgroep liggen er kansen om een flinke slag te slaan in het Leids isolatie-offensief. Hoe beter we VvE’s ondersteunen en informeren, hoe meer zij kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de stad.”

Loket biedt hulp

In 2023 is het Leids Isolatieoffensief vastgesteld. Een onderdeel hiervan is woningeigenaren met een energielabel D t/m G te helpen hun huizen te verduurzamen tot energielabel A, B of C. 12.500 woningen binnen Leidse VvE’s hebben nog zo’n laag label. Ook vanuit het Burgerberaad over de energietransitie kwam het advies VvE’s beter te helpen. Binnen een VvE kan verduurzamen lastig zijn vanwege de gedeelde verantwoordelijkheid tussen leden, financiële uitdagingen en omdat het tijd kost om samen beslissingen te nemen. Het VvE-loket kan dan hulp bieden.

VvE-loket

Het advies vanuit het VvE-loket is kosteloos voor Leidse VvE’s. Wanneer ze besluiten te gaan verduurzamen kunnen tien grote VvE’s met kans op energiearmoede zelfs gratis uitgebreide procesondersteuning krijgen. Landelijk zijn er subsidies beschikbaar en leningen bij het Warmtefonds. Omdat er voor VvE’s toch niet altijd voldoende aansluiting is op bestaande landelijke regelingen heeft gemeente Leiden deze zomer ook nog de ‘Stimuleringslening verduurzaming grote en kleine VvE’s’ in het leven geroepen. In 2025 zal een regeling woningeigenaren met energiearmoede binnen VvE’s financiële ondersteuning bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio