Hulst – De politie heeft het onderzoek naar de negen gewapende straatroven in Hulst en omgeving afgerond.
Tijdens het onderzoek werden er vier jongeren aangehouden. Het gaat om een jongen (17) uit Middelburg, een jongeman (18) uit Kloosterzande en twee jongens (beiden 17) uit Hulst. Het viertal bekende hun betrokkenheid bij de berovingen. De jongeren kozen hun slachtoffers willekeurig uit. De gedupeerden reden op de fiets en kwamen veelal van een groot feest in Graauw. Ze werden met twee pistolen bedreigd. Volgens verklaringen vermoedelijk zogenoemde balletjespistolen, die niet van echt zijn te onderscheiden. Deze wapens zijn tijdens het onderzoek niet meer gevonden.
Tijdsbestek
De reeks berovingen vonden plaats op zaterdagmorgen vroeg 21 oktober jl. in een tijdsbestek van ruim drie uur, namelijk van middernacht tot 3.15 uur. De 18-jarige jongeman had een auto en reed het viertal rond. De andere drie jongens bedreigden de slachtoffers op een grove wijze.
Slachtoffers van straatroof
De buit bestond uit een telefoon, geld, kleding en sleutels. Negen jeugdige slachtoffers deden aangifte. Ze zijn in de leeftijd van 15 tot en met 20 jaar en allen afkomstig uit de gemeente Hulst. Slachtofferhulp is door de politie in kennis gesteld. Zij namen contact met de benadeelden op. De jongeren zijn nadien ook door de politie geïnformeerd dat hun zaak lijkt opgelost.
Samenwerking
De eerste twee straatrovers liepen in de vroege ochtend van 21 oktober bij een politiecontrole tegen de lamp. Agenten uit Zeeland en West-Brabant waren opgeroepen om de daders op te sporen. De dagen erna werden nog twee verdachten opgespoord. Een rechercheur zag dat de plaatselijke kennis van agenten veel meerwaarde had bij het politieonderzoek: “Bovenop de zeer succesvolle politiecontroles tijdens de nacht, konden we al snel de andere twee jongens aanhouden. De lokale kennis van de agenten was hierbij doorslaggevend. Het was ook fijn dat de samenwerking met de vier advocaten van de jongeren gesmeerd verliep. Bij de ouders troffen we veel ongeloof aan, dat hun zoon dit had geflikt.”
Wijkagent jeugd
Naast de recherche is ook een jeugd wijkagent bij het onderzoek betrokken en met een school aan de slag gegaan. Enkele straatrovers zaten bij sommige slachtoffers op dezelfde school. Jeugdagent Rini Koevoets is met de school aan de slag gegaan: “We hebben overlegd met de school en de jeugdreclassering. In dit overleg zijn afspraken gemaakt over de veiligheid van deze jongeren, zowel de slachtoffers als de verdachten. Deze afspraken zijn nader uitgewerkt in overleg met de jongeren en hun ouders in een zogenaamd veiligheidsplan.”
Rechter-Commissaris
Het viertal is tijdens hun hechtenis geleid voor de Rechter-Commissaris, enkele malen is hun hechtenis verlengd. De Rechter-Commissaris heeft de hechtenis voor de Middelburger onder bepaalde voorwaarden op 15 november jl. geschorst. Ditzelfde geldt op 22 november voor de jongeman uit Kloosterzande. De hechtenis van een van de jongens uit Hulst werd eveneens op 22 november jl. geschorst. De andere jongen uit Hulst zit nog vast. Zijn hechtenis wordt dinsdag 5 december door de Rechter-Commissaris getoetst.
Afpersing
Tijdens het rechercheonderzoek bleek dat een van de jongeren begin oktober jl. vermoedelijk een afpersing had gepleegd. Het slachtoffer, een jongen (15) uit Hulst werd door een van de jongens uit Hulst bedreigd. Het slachtoffer moest geld afgeven. Hij heeft op 31 oktober, dus na de reeks straatroven, aangifte van de afpersing gedaan. De Hulstenaar is over deze zaak gehoord.