2.7 C
De Bilt

Subregio Arnhem publiceert Regionaal Plan van Aanpak voor passende opvang vluchtelingen

In de Subregio Arnhem is het afgelopen jaar intensief gewerkt om voldoende passende (tijdelijke) opvang te creëren voor verschillende groepen vluchtelingen in Nederland. Om deze inspanningen voort te zetten en om de huidige knelpunten in kaart te brengen, biedt de subregio het Regionaal Plan van Aanpak aan de Commissaris van de Koning aan. 

Provinciale regietafel migratie en integratie 

In de Spreidingswet is vastgelegd dat gemeenten en provincies samen bepalen hoeveel opvangplekken voor vluchtelingen er per gemeente worden gerealiseerd. Voor 1 november 2024 levert de Commissaris van de Koning een verslag op aan de minister van Asiel en Migratie (op basis van het Plan van Aanpak per subregio).  

De afstemming hierover gebeurt binnen de Provinciale Regietafel Migratie en Integratie (PRT), die is onderverdeeld in subregio’s. De subregio Arnhem omvat de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Gezamenlijk hebben zij gewerkt aan het Regionaal Plan van Aanpak. 

Samenwerken subregio Arnhem voor opvang 

Het opvangen van vluchtelingen vraagt om een gezamenlijke inspanning en solidariteit. In de subregio Arnhem bieden vijf van de tien gemeenten momenteel opvang aan asielzoekers, waarbij de gemeente Arnhem veruit de grootste bijdrage levert. Dankzij deze bijdragen voldoet de subregio op totaalniveau ruim aan de gestelde taakstelling. 

Ook ligt de subregio goed op schema met de opvang van Oekraïense vluchtelingen, waarvoor ze per 1 januari 2025 al 86% van de inspanningsverplichting hebben behaald. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde van 76% in de 25 Nederlandse regio’s.

Overzicht opvangplekken subregio Arnhem
Overzicht opvangplekken subregio Arnhem – Beeld: subregio Arnhem

Uitdagingen en knelpunten 

Ondanks deze inspanningen is de opvang van vluchtelingen niet zonder uitdagingen. In het Regionaal Plan van Aanpak worden de belangrijkste knelpunten benoemd waarmee de gemeenten in de subregio te maken hebben. Zo houdt het Rijk bij de plaatsing van vluchtelingen in de subregio onvoldoende rekening met de beperkte beschikbaarheid van onderwijs en de druk op de zorg. 

De gemeenten in de subregio Arnhem doen een dringend beroep op het Rijk om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Zij vragen om ondersteuning van de Provincie om de knelpunten duidelijk onder de aandacht te brengen bij het Rijk en pleiten voor een langetermijnvisie, ondersteund door een passend financieel kader.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio