Beneden-Leeuwen – Een dementievriendelijke samenleving is een samenleving waarin iedereen dementie herkent, en weet hoe daar mee om te gaan. De gemeente West Maas en Waal wil graag weten wat de informatiebehoefte is van inwoners op het gebied van dementie. En in hoeverre de samenleving al dementievriendelijk is. Daarom hebben ze een vragenlijst opgesteld.
Bijeenkomst over dementie in MFA De Rosmolen groot succes
In een dergelijke samenleving kunnen mensen met dementie en hun naasten zo lang mogelijk mee doen. Dit begint bij kennis over dementie. Om die redenen organiseerde de gemeente West Maas en Waal op 31 oktober een bijeenkomst over dementie in MFA De Rosmolen. De bijeenkomst was een succes en werd goed bezocht.
Wethouder Reuvers: “Ik vind het belangrijk dat we samenwerken aan een dementievriendelijke samenleving. Een dementievriendelijke samenleving is voor mij een samenleving waarin iedereen weet wat dementie is. En weet hoe daar mee om te gaan. Van je buurvouw en de bakker tot supermarktmedewerker en hovenier. Ik ben blij dat we de welzijnsorganisatie Sociom sinds 2024 hier een opdracht in hebben gegeven. Zij kunnen inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven ondersteunen om dementievriendelijk te worden”.
Vragenlijst over de dementievriendelijke samenleving in West Maas en Waal
De gemeente wil graag weten welke informatie inwoners nodig hebben. Ook wil ze ontdekken hoe goed inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties omgaan met dementie. Daarom hebben zij hiervoor een korte vragenlijst gemaakt.
De vragenlijst is voor alle inwoners uit de gemeente West Maas en Waal bedoeld. U kunt de vragenlijst invullen via de gemeentelijke website. De vragenlijst kan tot en met zondag 8 december worden ingevuld.
Heeft u hulp nodig bij het invullen van de vragenlijst? Dan kunt u bellen met Joyce Fitzgerald, opbouwwerker bij Sociom. U bereikt haar op telefoonnummer 06 8997 4946.
Volg een (gratis) training van de organisatie Samendementievriendelijk
In een dementievriendelijke samenleving kunnen mensen met dementie en hun naasten zo lang mogelijk meedoen. Dit begint met kennis over dementie: wat is dementie en hoe herken je het? Met deze kennis kunnen we elkaar helpen, zodat iemand met dementie bijvoorbeeld gewoon boodschappen kan doen en lid kan blijven van een vereniging.
De organisatie Samendementievriendelijk biedt (gratis) trainingen aan om inwoners hierbij te helpen. Er zijn online trainingen voor bijvoorbeeld kappers en ook fysieke trainingen voor verenigingen. Kijk voor meer informatie op hun website.
Wilt u meer weten over dementie? Of wilt u zich inzetten voor een Dementie Vriendelijk West Maas en Waal? Kijk dan op www.westmaasenwaal.nl/dementievriendelijk.