5.3 C
De Bilt

Samen voor een veilige buurt: Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem gaan ervoor

Deze week gaat de campagne ‘Samen voor een veilige buurt’ van start in de gemeenten Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem. De campagne informeert inwoners over georganiseerde criminaliteit, in het bijzonder drugscriminaliteit en moedigt hen aan om verdachte situaties te melden. Samen met de politie willen de drie gemeenten de bewustwording vergroten en bijdragen aan een veiligere leefomgeving voor iedereen.

Samen voor een veilige buurt

‘Samen voor een veilige buurt’, luidt de slogan van de campagne. Burgemeester Theo Segers over de campagne: ‘Drugsproductie kan overal voorkomen en daarom is het belangrijk dat inwoners de signalen herkennen. Het brengt veel gevaren met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan brandgevaar of explosies. Met deze campagne willen we bewustwording creëren en roepen we inwoners op om vermoedens of verdachte situaties altijd te melden.’

De burgemeester is blij met de samenwerking met de andere gemeenten: ‘We moeten het samen doen. Samen werken we aan een veilige omgeving voor onze inwoners en houden we criminelen buiten de deur.’  

Bewustwording en aanmoedigen tot melden

Voor de start van de campagne is een onderzoek gedaan naar de meldingsbereidheid van de inwoners van de drie gemeenten. Belangrijke redenen waarom inwoners niet melden zijn dat ze niet weten waar ze kunnen melden. En dat ze bang zijn dat een anonieme melding nooit helemaal anoniem is. De campagne is daarom niet alleen bedoeld om inwoners meer bewust te maken van de signalen en gevaren, maar ook om inwoners aan te zetten tot melden.

En eventuele drempels die zij ervaren om een melding te doen weg te nemen. ‘Melden kan altijd anoniem. Dus ook als iemand iets verdachts ziet in de straat. Een melding kan echt het verschil maken en onveilige situaties in uw buurt voorkomen’, aldus Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem.

Een bekend gezicht

In de campagne is een bekende Molenlander te zien, namelijk voetbalscheidsrechter Danny Makkelie. Als inwoner van Molenlanden en met een verleden als wijkagent, voelt hij zich nauw betrokken bij dit onderwerp. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken of hij het gezicht in deze campagne wilde zijn.

De campagne gaat live op woensdag 6 november en is te zien via de verschillende kanalen van de gemeente. 

Een vermoeden melden?

De gemeenten roepen inwoners op die iets verdachts zien of een ‘niet pluis’ gevoel hebben dit te melden bij: De politie via www.politie.nl of  0900-8844. Of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen naar 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar de melding anoniem wordt doorgezet aan politie en gemeenten. Daarnaast kunnen inwoners ook een melding doen bij de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio