12.9 C
De Bilt

Rapportage gemeente Vlissingen over voortgang Grondstoffenbeleid

Vlissingen – In 2020 is de gemeente Vlissingen gestart met de uitvoering van het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Daarmee verandert, in fasen, de manier waarop inwoners van de gemeente Vlissingen hun afval gaan scheiden. Het doel is te komen tot maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar (de VANG-doelstelling). Om inwoners te informeren over de voortgang, deelt de gemeente tot en met 2024 periodiek een feitelijk overzicht.

Met dit overzicht biedt de gemeente Vlissingen – onderbouwd met feiten en cijfers – inzicht in de belangrijkste resultaten van het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Het geeft antwoord op vragen als: Hoe staan we er nu voor? Hoe goed scheiden we ons afval? Hoeveel kilo’s restafval hebben we nu per inwoner? Hierin neemt de gemeente haar inwoners mee in het proces en in de verschillende stappen van het Grondstoffenbeleid 2020-2024.

De meest opvallende zaken uit het laatste overzicht

  • In 2023 is opnieuw een lichte daling van het aantal kilo’s restafval per inwoner te zien, van gemiddeld 268 kg naar 247 kg;
  • De gemeente bereikte in 2023 de mijlpaal dat alle verzamelcontainers uitsluitend toegankelijk zijn voor eigen inwoners;
  • Verder hebben in 2023 alle inwoners met een hoogbouwwoning of woning zonder vrije achterom toegang gekregen tot een gft-cocon met een afvalsleutel, zodat nu alle inwoners van de gemeente Vlissingen gft-afval kunnen scheiden;
  • Gemiddeld bevat een container voor restafval nog 80% herbruikbaar afval, waarvan 39% gft-afval. Slechts 20% is echt restafval. Daar valt dus nog flink winst te behalen;
  • Om ervoor te zorgen dat inwoners hun afval nog beter kunnen scheiden, voeren we een nieuw afvalinzamelsystem in: “Omgekeerd inzamelen”. Per wijk worden de mogelijkheden om afval te scheiden sterk uitgebreid, o.a. voor PMD-afval. Restafval wordt verder ontmoedigd;
  • In de wijk Paauwenburg is de invoering van het nieuwe afval-inzamelsysteem “Omgekeerd inzamelen” inmiddels gerealiseerd.
Infographic Afval 2024
Infographic Afval 2024 – Beeld © gemeente Vlissingen

Mijlpaal in Vlissingen

Belangrijke mijlpaal was de opening van het eerste recyclepleintje in Vlissingen, op 13 september jl. aan de Dreesstraat in de wijk Paauwenburg. Hiermee luidt de gemeente het begin in van het nieuwe afvalbeleid: omgekeerd inzamelen. “Schoner, makkelijker en efficiënter: dat is het doel van het nieuwe inzamelsysteem”, stelt wethouder Bertijn.

Omgekeerd inzamelen betekent dat je afval scheidt vóórdat je het weggooit. De gemeente Vlissingen zet vooral in op gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) en PMD-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons). “Zo verminderen we het restafval en kunnen we materialen hergebruiken”, benadrukt Bertijn. In 2023 gooiden Vlissingers per persoon 247 kilo restafval weg. “Slecht 49 kilo is ook echt restafval. De rest kunnen we hergebruiken.”

Het nieuwe inzamelsysteem is niet alleen beter voor het milieu, maar het zorgt er ook voor dat de gemeente minder betaalt voor de verwerking van het afval. Bertijn: “Als we dit goed doen, zien mensen het ook terug in de hoogte van de afvalstoffenheffing.”

De verantwoordelijkheid voor goede afvalscheiding ligt niet alleen bij de bewoners, maar ook bij de gemeente. “We gaan de Vlissingers zo goed als mogelijk helpen. Naast de vertrouwde gft-afvalbak krijgen Vlissingers ook een PMD-afvalbak”, legt wethouder Bertijn uit. Deze bakken worden twee keer per maand geleegd. Bewoners zonder een vrije achterom of in een flat kunnen hun afval storten in een ondergrondse container dicht in de buurt, met een afvalsleutel. Bertijn: “En niet te vergeten: de nieuwe recyclepleintjes. Er zijn er nu 3 geplaatst in Paauwenburg, maar ze worden in fases door heel Vlissingen geplaatst.”

Afval apart? Gewoon doen!

Dit periodieke overzicht is onderdeel van de campagne “Afval apart? Gewoon doen!”. Met deze campagne worden inwoners gemotiveerd om hun restafval te verminderen, door dit beter te scheiden. Om te zorgen dat inwoners hun afval ook zo goed mogelijk kúnnen scheiden, worden sommige inzamelmiddelen veranderd of uitgebreid. Dit gebeurt in fasen.

Voortgang delen

Tot en met 2024 wordt de voortgang van het gemeentelijk Grondstoffenbeleid periodiek met de inwoners gedeeld. Zo werkt de gemeente samen met inwoners toe naar de VANG-doelstelling van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio