6.4 C
De Bilt

Meierijstad start met het uitvoeren van de Lokale Aanpak Isolatie

Gemeente Meierijstad start de komende tijd verschillende projecten die bijdragen aan energiebesparing voor inwoners. De projecten komen uit de Lokale Aanpak Isolatie die de gemeente met geld vanuit het Rijk uitvoert. Bij de start van de Lokale Aanpak Isolatie ligt de focus op huishoudens met een risico op energiearmoede. Meierijstad begint dan ook met hulp aan woningeigenaren met een laag inkomen die een slecht geïsoleerde koopwoning hebben. Zij komen in aanmerking voor gratis spouwmuurisolatie. De gemeente start de actie samen met Duurzaam Bouwloket en Isolatietechniek Brabant.

Focus op inwoners met lage inkomens en een slecht geïsoleerd huis

Het project voor gratis spouwmuurisolatie is bedoeld voor inwoners met een inkomen van maximaal 130 procent van het minimum inkomen en een huis met een maximale WOZ-waarde van 429.300 euro. Het gaat om een woning met energielabel D, E, F of G of met minimaal 2 slecht geïsoleerde bouwdelen. De groep waarvan de gemeente verwacht dat ze in aanmerking komt voor gratis spouwmuurisolatie ontvangt deze week een brief over de actie.

Het gaat om ongeveer 200 woningeigenaren. Zij kunnen zich aanmelden waarna de gemeente de gegevens checkt. Komt de inwoner in aanmerking dan stuurt de gemeente de gegevens door naar Isolatietechniek Brabant. Zij voeren de werkzaamheden uit. De gemeente betaalt de rekening.

Wethouder Roozendaal

Wethouder Menno Roozendaal: ”We richten ons als eerste op deze groep omdat het voor hen over het algemeen lastig is om energiebesparende maatregelen te kunnen betalen. De stijging van de energieprijzen zijn voor deze huizenbezitters ook moeilijker op te vangen dus is het van groot belang om deze groep te helpen bij energiebesparing. Zo wordt de kans op energiearmoede kleiner.”

Gratis spouwmuurisolatie: snel effect en bewoner hoeft niets te regelen

Spouwmuurisolatie is een van de snelste een gemakkelijkste manieren om een huis te isoleren en het levert direct voordelen op: een warmer huis en een lagere energierekening. De actie is zo opgezet dat de bewoner na aanmelden voor deelname niets zelf hoeft te regelen of te betalen. Op deze manier wordt de doelgroep zowel financieel als organisatorisch ontzorgd.

Waar betaalt de gemeente Meierijstad deze actie van?

De isolatieactie is onderdeel van een landelijk isolatieprogramma van het Rijk. Meierijstad combineert dit met een andere subsidie, ISDE. Dit is een subsidie waarvan in principe iedere woningeigenaar gebruik kan maken voor het isoleren van zijn huis. Normaal vraagt de bewoner deze zelf aan, maar voor deze actie verzorgt de gemeente de aanvraag. Voor het uitvoeren van deze actie is 609.000 euro beschikbaar.

Natuurvriendelijk isoleren

De spouwmuur wordt op natuurvriendelijke wijze geïsoleerd. In spouwmuren kunnen vogels en vleermuizen leven. Het is op basis van de Omgevingswet verboden om deze verblijfplaatsen te vernielen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans om uit de muur te vertrekken voordat het isolatiebedrijf begint. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Bij de uitvoering van de actie wordt rekening gehouden met de natuurkalender. Verwacht wordt dat de uiteindelijke isolatie in maart zal plaatsvinden.

Vervolg programma Lokale Aanpak Isolatie

De spouwmuuractie is het eerste deel (tranche) van het programma Lokale Aanpak Isolatie. Nu kan de gemeente bij het Rijk opnieuw geld aanvragen voor de zogeheten tweede tranche van het programma. Voor deze tweede tranche stelt het Rijk 2,9 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van 1.422 woningen in de gemeente Meierijstad. Voor deze aanvraag heeft de gemeente een plan van aanpak gemaakt dat gericht is op de bredere doelgroep binnen de Lokale Aanpak Isolatie. Het gaat dan om huiseigenaren die een slecht geïsoleerde koopwoning hebben (energielabel D, E, F, G of vergelijkbaar) met een WOZ-waarde onder de NHG-grens van 429.300 euro (peildatum 1 januari 2022).

Financiële bijdrage voor isoleren

De gemeente helpt deze doelgroep met een vaste eenmalige financiële bijdrage voor het isoleren. Het gaat dan om een gratis woningadvies van 350 euro en een bijdrage van 1.900 euro aan het isoleren van hun woning. Elke woningeigenaar binnen deze doelgroep krijgt dus een bedrag van 2.250 euro. De uitvoering van dit programma volgt in 2025.

Aanpak isolatie nodig voor aardgasvrije en energiezuinige toekomst

De gemeente Meierijstad versnelt met deze aanpak de isolatieopgave waar ze zich aan heeft verbonden. In de transitievisie warmte (TVW) is vastgelegd hoe de gemeente tot 2030 en 2050 aardgasvrij wil worden. Meierijstad zet in op het maximaal isoleren van woningen en gebouwen. Het aardgasvrij maken van woningen start met isoleren en de woningen naar een bepaalde kwaliteit brengen, zodat ze klaar zijn voor een warmteoplossing.

Ook heeft de gemeente zich in het collegewerkprogramma ‘Thuis in Meierijstad’ gecommitteerd aan versnelling van energiebesparing en naleving van de afspraken uit de Regionale Energie Strategie (RES), waaronder 11% energiebesparing in 2030 ten opzichte van 2017. Isolatie van slecht geïsoleerde woningen helpt deze doelen te bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio