10.4 C
De Bilt

Bronckhorst komt als tweede beste uit de bus bij vergelijking afvalprestaties van gemeenten

De gemeente Bronckhorst is bij een onafhankelijk landelijk vergelijkingsonderzoek naar huishoudelijk afval van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de tweede plek geëindigd van 189 gemeenten. Uit de vergelijking tussen de afvalprestaties van de verschillende gemeenten blijkt dat Bronckhorst een van de beste milieuresultaten behaalt met een hoge mate van afvalscheiding en weinig restafval. Ook biedt Bronckhorst een hogere service en maakt het lagere afvalkosten dan de gemiddelde gemeente.

Wethouder Wilko Pelgrom van afval en duurzaamheid: “Ik ben trots op onze inwoners. Zij scheiden hun afval zeer goed en leveren daardoor nog maar 49 kilo restafval aan. Heel belangrijk voor het milieu en de overgang naar een afvalvrije, duurzame economie. Met het gescheiden afval worden nieuwe producten gemaakt en de uitstekende scheiding zorgt ervoor dat relatief weinig restafval overblijft dat verbrand moet worden.“

In het onderzoek worden de aanpak en prestaties van gemeenten op het gebied van verwerken van afval en grondstoffen onder de loep genomen. In totaal deden 189 gemeenten mee. Bronckhorst presteerde als een van de beste van de deelnemende gemeenten met 49 kilo restafval per inwoner in 2023. Hoe minder restafval, hoe succesvoller het afvalbeleid vanuit het oogpunt van het milieu. Het landelijke doel voor 2023 was maximaal 100 kilo per inwoner.

Goede afvalscheiding

Naast dat inwoners nog maar weinig restafval aanleveren, springen Bronckhorsters er ook positief uit op het gebied van afvalscheiding. Maar liefst 86% van het huishoudelijk afval werd in 2023 gescheiden door de inwoners. Het landelijke doel was in 2023 75%. Van de deelnemende gemeenten aan de benchmark behaalden er slechts 59 dit doel.

Kosten en regie

Afgelopen jaar zijn voor het eerst de regievaardigheden van de gemeenten gemeten. Bronckhorst doet het ook op dit vlak goed. Met regie wordt bijvoorbeeld bedoeld dat een gemeente haar inwoners betrekt bij het afvalbeleid, goed communiceert over afval en de kosten op orde heeft. Tot slot zijn de kosten voor de inzameling en verwerking van het afval van de gemeenten en het geboden serviceniveau in het onderzoek vergeleken. Denk aan inzamelkosten, overslag- en transportkosten, verwerkingskosten en overige afvalkosten. Onder serviceniveau valt alle geboden dienstverlening, zoals de vele inzamelmogelijkheden en de klantenservice. Ook hierbij komt Bronckhorst goed uit de bus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio