Ondanks dat plastische chirurgie steeds meer als een reguliere ingreep wordt gezien, durven weinig mensen het openlijk over een schaamlipcorrectie te hebben. Dit is jammer, aangezien een schaamlipcorrectie voor sommige vrouwen van betekenis kan zijn. Wat is een schaamlipcorrectie echter precies en wat zijn de redenen om deze ingreep te laten uitvoeren?
Wat is een schaamlipcorrectie?
Veel vrouwen ervaren door overtollig huidweefsel hinder van de schaamlippen. Met een schaamlipcorrectie verwijdert een arts het overtollige huidweefsel. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten correcties. Bij een uitgebreide schaamlipcorrectie wordt naast het overtollig huidweefsel van de binnenste schaamlippen, ook de huid die richting de clitoris loopt aan de bovenzijde gecorrigeerd.
Deze schaamlipcorrectie wordt veelal aanbevolen door specialisten, aangezien dit een natuurlijker resultaat geeft. Ook komt deze correctie inclusief clitoriskapcorrectie veelvuldig voor. Hierbij wordt niet alleen het overtollig huidweefsel van de binnenste schaamlippen, maar ook huid rondom de clitoris weggehaald. Hierdoor ontstaat er minder irritatie en gevoel in dit deel van het lichaam.
Waarom een schaamlipcorrectie laten uitvoeren?
Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een schaamlipcorrectie laten uitvoeren. Dit kan zowel vanwege lichamelijke of psychologische redenen zijn.
Je ervaart lichamelijk ongemak
Veel vrouwen die kiezen voor deze behandeling ervaren lichamelijk ongemak door de grootte van hun schaamlippen. Lichamelijke klachten kunnen zich op allerlei manieren voordoen. Zo voel je pijn bij dagelijkse activiteiten, zoals sporten, fietsen of langdurig zitten. Soms veroorzaken grote schaamlippen pijn bij de geslachtsgemeenschap, waardoor je een minder prettige seksuele ervaring hebt. Herhaaldelijk schuren tegen kleding kan bovendien eerder leiden tot huidirritaties of infecties. Het gaat hierbij overigens niet alleen om te grote schaamlippen, maar ook om bijvoorbeeld asymmetrie, wat kan leiden tot functionele problemen.
Psychologische aspecten van een schaamlipcorrectie
Naast lichamelijk ongemak spelen ook psychologische aspecten een rol. Vrouwen zijn zich bewust van de vorm of grootte van de schaamlippen. Dit kan voor sommige vrouwen leiden tot schaamtegevoelens. Ook zijn de schaamlippen bijvoorbeeld zichtbaar bij het dragen van zwem- of sportkleding. Dit kan invloed hebben op hun dagelijks leven en welzijn.
Hoe verloopt de behandeling?
De schaamlipcorrectie vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Uiteraard kun je als je heel zenuwachtig bent, kiezen voor een rustgevend medicijn. Bij de relatief kleine ingreep wordt het overtollig weefsel van de binnenste schaamlippen verwijderd. Gemiddeld duurt de operatie zo’n 60 tot 90 minuten.
Herstel na de schaamlipcorrectie
Zodra de behandeling is uitgevoerd, krijg je een aantal handige instructies voor nazorg. Voor een voorspoedig herstel is het belangrijk deze goed op te volgen. Na de ingreep zijn er doorgaans geen beperkingen in het bewegen. Je kunt probleemloos zitten, liggen, normaal bewegen en lopen. Zwemmen, fietsen, paardrijden of vrijen met penetratie raden specialisten de eerste vier tot zes weken af. Dit oefent namelijk extra druk uit op de wond, wat het herstelproces vertraagt. Na deze periode begin je met lichte inspanning.
Douchen is geen probleem; een bad nemen raden de specialisten af. Na de behandeling zijn de binnenste en buitenste schaamlippen weer in balans. Bovendien behouden de schaamlippen in vrijwel alle gevallen hun natuurlijke gevoeligheid. Gemiddeld is het eindresultaat goed zichtbaar na zes tot negen maanden.