2.6 C
De Bilt

Aantal kinderen in gesloten jeugdzorg daalt met ruim 70 procent in regio Midden-Holland

Regio Midden-Holland ziet een sterke afname van het aantal kinderen dat in de gesloten jeugdzorg geplaatst wordt. Met het programma ‘Gewoon Thuis Jeugd’ is sinds 2018 ingezet op alternatieve zorgvormen en meer ondersteuning in de vertrouwde omgeving van kinderen. Dat heeft geleid tot een afname van 71% gesloten plaatsingen en een fors kortere verblijfsduur.

Anna van Popering-Kalkman, wethouder zorg in Gouda, is blij met deze sterk dalende trend en ziet het als een aanmoediging op deze weg door te gaan. “We hebben binnen de regio Midden-Holland al mooie stappen gemaakt om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk jeugdigen in gesloten jeugdzorg hoeven te verblijven. We hebben met onze regio echt een voortrekkersrol vervuld op dit gebied.

Maar er is nog verdere ontwikkeling nodig om de alternatieven voor gesloten jeugdzorg beter in te zetten, gezien de toenemende complexiteit van de doelgroep. Met de regio blijven we ons inzetten op samenwerking en kwaliteitsverbetering om de doelen van het programma Gewoon Thuis Jeugd te behalen.”

Zorg in vertrouwde omgeving in plaats van gesloten jeugdzorg

Het programma Gewoon Jeugd Thuis heeft de ambitie om uithuisplaatsingen te voorkomen of te verkorten door in te zetten op zorg binnen de vertrouwde omgeving van het kind, bij voorkeur in het eigen netwerk. Als uithuisplaatsing onvermijdelijk is, wordt gekozen voor kleinschalige, gezinsgerichte voorzieningen. Die ambitie heeft in de regio Midden-Holland geleid tot diverse alternatieve zorgvormen en kleinschalige, gezinsgerichte voorzieningen.

‘Krachten bundelen’

Onderzoek over de periode 2018 tot en met 2023 wijst nu uit dat het aantal nieuwe plaatsingen in de gesloten jeugdzorg is gedaald van 35 naar 10 plaatsingen. De verblijfsduur is in deze periode gedaald van ongeveer 8 maanden naar een krappe 5 maanden.

Van Popering-Kalkman: “Deze mooie cijfers zeggen mij dat onze regionale aanpak werkt. Het is heel goed nieuws dat het aantal jongeren in een gesloten setting fors is afgenomen. Maar deze groep is daarmee niet verdwenen. Ze zijn waarschijnlijk doorgeschoven naar de andere vormen van jeugdzorg, waar de druk hoog blijft. Ons doel is om de komende jaren nog meer in te zetten op gezinshuizen en pleeggezinnen. Daarnaast is het zaak andere sectoren, zoals onderwijs, volwassen GGZ en verslavingszorg, nog meer te betrekken bij onze integrale aanpak. Samen versnippering van zorg tegengaan en de krachten bundelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio