5.5 C
De Bilt

Tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) voor asielzoekers verviervoudigd

Het aantal verstrekte tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) door het UWV voor asielzoekers is gestegen, van 1.840 in 2023 naar 7.370 in 2024. Nu asielzoekers het hele jaar mogen werken in plaats van slechts 24 weken, is een belangrijke drempel voor werkgevers om asielzoekers aan te nemen weggenomen.

Uitzendbedrijven vragen de meeste TWV’s voor asielzoekers aan. De meeste aanvragen worden gedaan voor asielzoekers die gaan werken in schoonmaak of productie. In de regio Groot Amsterdam (gevolgd door Utrecht en Rijnmond) worden de meeste tewerkstellingsvergunningen verstrekt, blijkt uit een analyse van UWV. COA, VNG en UWV willen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de begeleiding naar werk van asielzoekers en starten drie pilots.

Verviervoudiging in TWV’s

Toen de 24-weken eis nog bestond werden in de periode van januari tot en met november 2023 in totaal 1.840 TWV’s voor een asielzoeker verleend. Na het vervallen hiervan, waardoor asielzoekers het hele jaar mogen werken, verviervoudigde het aantal TWV’s voor een asielzoeker (tot 7.370 in de periode van december 2023 tot en met oktober 2024). Het aantal toegekende TWV’s voor een asielzoeker nam toe naar gemiddeld 670 per maand.

Judith Duveen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf: ‘Werk is een belangrijk onderdeel van bestaanszekerheid van mensen. Meedoen door werk is op de eerste plaats voor de nieuwkomers zelf van grote waarde: het geeft perspectief, helpt bij het leren van de Nederlandse taal en cultuur en is bevorderlijk voor het meedoen in de samenleving. Maar ook vanuit economisch en maatschappelijk perspectief is arbeidsparticipatie van waarde, het draagt bij aan het verlagen van de druk op de arbeidsmarkt.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio