8.6 C
De Bilt

Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn voor Katwijk gelanceerd

Op woensdag 18 december hebben partners de samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn ondertekend. Hiermee is de aftrap gedaan om samen te werken aan fundamentele veranderingen in hoe we wonen, zorg en ondersteuning organiseren in gemeente Katwijk.

Het Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn richt zich op de dringende behoefte aan passende woonzorgoplossingen, versterkte samenwerking in de zorg- en welzijnssector en meer eigen verantwoordelijkheid van inwoners. De samenwerkende partners zijn gemeente Katwijk, Welzijnskwartier, Marente, Het Lichtpunt, Dunavie, DSV, stichting De Steenrots en Zorggroep Katwijk.  

De uitdagingen in wonen, zorg en welzijn

De vergrijzing en de groeiende druk op zorg, welzijn en ondersteuning vragen om een fundamentele verandering in hoe we wonen, zorg en ondersteuning organiseren in Katwijk.  Dit vraagt om slimme samenwerking, digitale of creatieve oplossingen en een bredere inzet van inwoners, mantelzorgers en lokale initiatieven. 

Het Actieplan als eerste stap

Het Actieplan Wonen, Zorg en Welzijn legt de basis om de komende 3 jaar aan de slag te gaan. “Dit is een opstart, geen eindpunt”, geeft wethouder Emile Soetendal aan. “Het actieplan zal voortdurend worden bijgewerkt om in te spelen op veranderende omstandigheden.” 

Bewustwordingscampagne: “Op tijd voor elkaar”

Eén van de belangrijke acties vanuit het actieplan is een bewustwordingscampagne. De bewustwordingscampagne wil inwoners voorbereiden op veranderingen in de beschikbaarheid van zorg en ondersteuning. Het ‘eerlijke verhaal’ moet verteld worden: we worden allemaal ouder en zorg is in de toekomst minder vanzelfsprekend. Tegelijk wordt iedereen uitgenodigd om actief bij te dragen aan oplossingen, zowel individueel als gezamenlijk.  

Hoe maken we de inwoners bewust van de noodzaak om tijdig na te denken over hun toekomstige woon- en zorgbehoefte? “Met de campagne wordt benadrukt dat het tijd is om zelf na te denken, stappen te zetten of het gesprek te voeren met ouders”, licht wethouder Gerard Mostert toe. Tijdens de kerstdagen is er een kleinschalige campagne waarin inwoners opgeroepen worden om met elkaar te praten. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. In 2025 wordt deze campagne breder ingezet. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio