Flevoland – Vanuit het programma DuurzaamDoor zijn de afgelopen periode aanzienlijke stappen gezet in het vergroenen van schoolpleinen en het bevorderen van natuur- en voedseleducatie in de provincie Flevoland. Via eetbare vergroening op en rondom schoolpleinen heeft het bijgedragen aan een gezonde leeromgeving. Deze helpt kinderen duurzame en bewuste keuzes te maken. Met vijf succesvolle pilotprojecten en diverse initiatieven wordt de provincie een voorbeeld in het bevorderen van groen onderwijs en natuurbeleving.
Bij vijf scholen in de provincie Flevoland is 25 vierkante meter vergroend door middel van moestuinen en voedselbossen. Deze pilotprojecten zijn gestart in Almere, Lelystad, Dronten, Emmeloord en Nagele. Zij vormen de basis voor verdere uitbreiding van het project. Bij de GateWay Diner in Almere werd een gezamenlijke moestuin aangelegd, waar meerdere scholen kunnen tuinieren. In Lelystad werden op de Taalklas moestuinen aangelegd, in Dronten op De Vlieger, in Emmeloord op de Albert Schweitzerschool. In Nagele is een voedselbosje aangelegd op basisschool Polderwijs.
5 pilotprojecten
Bij alle vijf de pilotprojecten is de samenwerking gezocht met de buurt en lokale partijen. ‘Deze partijen kunnen een oogje in het zeil houden na schooltijd en tijdens de schoolvakanties,’ vertelt projectleider Manon van Balen. ‘Ook kregen we veel ondersteuning bij de aanleg vanuit het AZC in Dronten, de Zonnebloemschool in Emmeloord en de bewoners in Almere.’
Kleine eetbare vergroening
Hiernaast kregen tien scholen de mogelijkheid om een kleiner stukje van hun schoolplein groener te maken met eetbare planten. Denk aan fruitbomen, fruitstruiken, moestuintjes en kruidentuinen. Hier werden leerlingen betrokken bij de vergroening van hun eigen school en leerden ze hoe ze zelf voedsel kunnen verbouwen.
‘Met deze eetbare vergroening op schoolpleinen brengen we natuur, voeding en duurzaamheid samen in het hart van het onderwijs,’ legt van Balen uit. ‘Kinderen leren niet alleen waar hun voedsel vandaan komt, maar ontwikkelen ook vaardigheden voor een gezonde en groene toekomst.’
Moestuincoaches
Maar het project gaat verder dan alleen vergroening op het plein. Er zijn 22 moestuincoaches opgeleid die scholen ondersteunen bij de aanleg en het onderhoud van moestuinen en voedselbossen. Deze coaches helpen met praktische begeleiding en geven ook les over het belang van gezonde voeding en duurzame voedselproductie. In 2025 wordt een tweede opleidingsronde voor moestuincoaches opgestart om nog meer scholen te ondersteunen. Aanmelden voor deze opleiding kan via https://www.ivn.nl/aanbod/moestuinieren/opleiding-moestuincoach-flevoland-voorjaar-2025/.
Aansluiting bij gemeentelijk beleid
Vanuit het programma DuurzaamDoor werken Aeres Hogeschool, Stad&Natuur Almere, Jong Leren Eten en IVN Flevoland nauw samen met lokale gemeenten om de vergroening en voedseleducatie te verankeren binnen gemeentelijke beleidsplannen. Door met gemeenten te overleggen, wordt het project geïntegreerd in bredere duurzaamheids- en onderwijstrajecten.
Meer dan 150 m2 vergroend
Het afgelopen jaar heeft DuurzaamDoor binnen dit project meer dan 150 vierkante meter vergroend met eetbare vergroening. De aanleg van diverse eetbare tuinen met fruitbomen, fruitstruiken, kruidentuinen en moestuintjes, bevorderen de biodiversiteit, maar ook het welzijn van de leerlingen verbeteren.