Het college van B&W van de Gemeente Krimpenerwaard heeft het plan goedgekeurd om oneigenlijk gebruik van gemeentegrond te herstellen en te voorkomen. In Krimpenerwaard wordt, net als in veel gemeenten, grond van de gemeente zonder afspraken gebruikt door inwoners, organisaties of bedrijven. De gebruikers zijn zich dit niet altijd bewust.
Het gaat om ongeveer 1800 kleine en grote percelen met een totale omvang van 60.000 m2. De gemeente wil dit graag rechtzetten en goede afspraken maken met de huidige gebruikers van de gemeentegrond. Daarom is er nu een plan van aanpak gemaakt.
Gemeentegrond nodig en gebruik goed regelen
Oneigenlijk gebruik van gemeentegrond is onwenselijk, zowel voor de gemeente als voor bewoners. De gemeente wil voorkomen dat ze grond kwijtraakt. Gemeentegrond is immers openbaar bezit en de gemeente is wettelijk verplicht om het verlies van bezit door verjaring te voorkomen.
De gemeente heeft ook grond nodig voor klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie in de openbare ruimte. Verder zorgt oneigenlijk gebruik van de grond voor ongelijke behandeling en rechtsongelijkheid tussen inwoners. Dat willen we voorkomen en elk gebruik van gemeentegrond goed regelen. Door bijvoorbeeld gemeentegrond te verkopen aan de gebruiker.
Aanpak van het project
Het project wordt per kern en wijkgericht aangepakt. We starten in het eerste kwartaal van 2025 met de kern Berkenwoude. Bewoners van de betreffende percelen krijgen een brief, waarop eventueel een gesprek volgt. De uitkomst kan verschillen. Soms heeft de gemeente de grond zelf nodig voor bijvoorbeeld duurzaamheid, klimaatadaptatie of verkeersveiligheid. Is dit niet het geval, dan krijgen inwoners de kans om de grond te kopen, of eventueel te huren.
Na de uitvoering van het project in Berkenwoude vindt een evaluatie plaats. Vervolgens wordt een vervolgplan van aanpak voor het verdere project gemaakt. Het college van B&W en de gemeenteraad nemen een besluit over dit vervolgplan.