2 C
De Bilt

Leusden biedt jongeren met schulden de helpende hand: vernieuwende trajecten met aandacht voor financiën én toekomstperspectief

Leusden – De gemeente Leusden gaat jongeren met financiële problemen extra ondersteunen. Vanaf 2025 biedt de gemeente twee specifieke trajecten aan voor jongeren tussen 18 en 27 jaar: het turbokrediet en het saneringskrediet. Deze nieuwe trajecten richten zich niet alleen op het oplossen van schulden, ook andere belangrijke levensgebieden worden hierbij betrokken. Zoals wonen, werk, opleiding en persoonlijke ontwikkeling. De uitvoering is in handen van Stadsring en het Doorstroompunt (voorheen Jongerenloket).

Jongeren en financiële verantwoordelijkheid

Zodra jongeren 18 jaar worden, krijgen zij te maken met veel nieuwe verantwoordelijkheden. Denk aan verzekeringen, contracten en het zelfstandig beheren van hun financiën. Dit is niet altijd gemakkelijk. Jong volwassen mensen hebben vaak tijdelijk werk, minder vermogen en komen minder snel in aanmerking voor reguliere schuldregelingen. Zonder passende hulp kan dit al snel leiden tot schulden die hun toekomst belemmeren.

Wethouder Marleen Treep: “Jongeren met schulden verdienen een eerlijke kans om weer vooruit te komen. Schuldenvrij zijn geeft niet alleen rust, maar biedt ook ruimte om te bouwen aan een betere toekomst. Daarom helpen we hen niet alleen met hun financiën, maar ook op andere belangrijke levensgebieden.”

Twee trajecten: turbokrediet en saneringskrediet

Om jongeren effectief te helpen, komen er twee nieuwe manieren bij om schulden op te lossen. Het Turbokrediet houdt in dat schulden tot €1.500, die niet met een betalingsregeling opgelost kunnen worden, direct door Stadsring worden afgekocht bij de schuldeiser. De jongere betaalt dit bedrag binnen een jaar naar vermogen terug. Deze snelle aanpak voorkomt dat kleine schulden uitgroeien tot grote financiële problemen.

Voor grotere schulden biedt het Saneringskrediet een oplossing. Hierbij spreekt Stadsring met de schuldeisers af dat zij op basis van de aflossingscapaciteit van de jongere een deel van het openstaande bedrag krijgen. Daarna neemt Stadsring de schuld over en stelt een betaalplan op dat aansluit bij het inkomen van de jongere.

SchuldhulpverlenerBianca van Dijk: “Ik zie dat veel jongeren met financiële problemen het eerst zelf proberen op te lossen. Maar als je achterloopt is het lastig om overzicht te houden en haalbare betaalafspraken te maken. Daardoor ervaren zij heel veel stress. Iedere dag help ik jongeren in deze situatie. Gaat dit over jou? Meld je aan, ik help je graag om samen toe te werken naar een schuldenvrije toekomst.”

Meer dan alleen schulden

Beide trajecten richten zich niet alleen op financiële oplossingen. Via het Doorstroompunt krijgen jongeren begeleiding om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en maken zij afspraken over het leveren van een passende tegenprestatie. Zo kunnen zij een opleiding afmaken, werk vinden of bouwen aan een sociaal netwerk. Door aandacht te hebben voor meerdere levensgebieden, krijgen ze de kans om duurzaam uit hun problemen te komen en sterker in de samenleving te staan.

Persoonlijke aanpak

Jongeren die zich aanmelden, worden individueel beoordeeld om te bepalen welk traject het beste bij hun situatie past. Soms is een ander traject binnen de schuldhulpverlening passender. Daarbij wordt altijd gekeken naar maatwerk en een passende oplossing.

Samen sterk voor jongeren

De gemeente Leusden, Stadsring en het Doorstroompunt slaan de handen ineen om jongeren de hulp te bieden die zij verdienen. Met deze nieuwe aanpak krijgen zij de kans om hun financiële problemen op te lossen en tegelijkertijd te bouwen aan een stabiele toekomst.

Meer informatie over de trajecten is te vinden op de website van de gemeente Leusden of door contact op te nemen met Stadsring via telefoonnummer 033 – 4 600 600.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio