5.7 C
De Bilt

KHN: 2024 was een uitdagend horecajaar, 2025 biedt volop kansen! 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde vandaag de terugblik op het horecajaar 2024 en een vooruitblik op 2025. De horeca toonde het afgelopen jaar opnieuw veerkracht, ondanks een uitdagende markt. Uitdagingen zoals personeelstekorten en stijgende kosten blijven actueel. Maar met een omzetgroei van 5% en een recordhoogte in werkgelegenheid is er wel reden voor optimisme.

De recente daling van de instroom in horecaopleidingen onderstreept het belang van investeren in de toekomst. KHN investeert daarom in goed werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en een sterk ondernemersklimaat. Op deze manier draagt de brancheorganisatie bij aan een gezonde en toekomstbestendige horecasector. 

Ondanks stijgende omzet, blijft volumegroei uit

In 2024 groeide de omzet van de horecasector met 5% ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Rabobank. Het volume daalde echter met 0,5%. Dit is te verklaren door de stijgende kosten voor onder meer inkoop, energie en personeel, die ondernemers niet volledig kunnen doorberekenen aan hun gasten. Voor logiesverstrekkers is de volumedaling 2,3%, wat mede komt doordat 2023 een uitzonderlijk goed jaar was. Het volume van eet- en drinkgelegenheden toont een lichte stijging van 0,6%.

Onder meer de weersomstandigheden in het tweede kwartaal van 2024 hadden een negatieve invloed op de omzet en het volume. Het aantal horecabedrijven daalde van 44.389 in 2023, naar 43.120 in 2024. Dit betekent dat de sector er ondanks een lichte daling in het aantal bedrijven in slaagde een vrijwel gelijk volume te realiseren. Dit toont de veerkracht en efficiëntie van ondernemers.

Arbeidsmarktmonitor: werkgelegenheid bereikt recordhoogte, werknemers werken graag in de horeca

Het aantal horecabanen in 2023 (van 2024 zijn nog geen cijfers bekend) bedroeg 517.040, waarvan 30% werd ingevuld met een contract voor onbepaalde tijd. In de sector werken met name jongeren: van het totaal aantal werknemers is 50% tussen de 15 en 24 jaar en de gemiddelde leeftijd is 31 jaar. Horecawerknemers werken gemiddeld 21,5 uur per week. Flexibiliteit blijft zowel voor de horecaondernemer als de werknemer heel belangrijk.

Het aantal studenten dat een horecaopleiding volgt, daalde van 53.826 in het (school)jaar 2022-2023 naar 50.970 in 2023-2024. Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt aanhoudt, is de tevredenheid onder horecawerknemers hoog. Uit de Arbeidsmarktmonitor blijkt ook dat 76,2% van de werknemers tevreden tot zeer tevreden is over het werken in de horeca.

Lichte stijging in ondernemers- en consumentenvertrouwen

Ondanks dat het ondernemersvertrouwen in de horeca nog niet op peil is, is er sprake van een lichte kentering. Ook het consumentenvertrouwen toont een gestaag herstel. De koopbereidheid neemt toe en consumenten zijn minder negatief over hun financiële situatie, blijkt uit berekeningen van het CBS. Dit biedt ook kansen voor bestedingen in de horeca. Grootbanken zijn gematigd positief en verwachten voor 2025 een omzetstijging rond de 3% en een volumestijging rond de 1,5%.

KHN focust op werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap

Hoewel er veel onzekerheden zijn, ziet KHN verschillende positieve ontwikkelingen. En dat betekent dat er kansen zijn voor ondernemers. De horecamarkt is volop in beweging en voor horecaondernemers is het belangrijk dat zij hierin kunnen meebewegen. KHN ondersteunt haar leden bij het anticiperen op actuele vraagstukken, zoals de nieuwe cao, recente wetswijzigingen en goed personeelsbeleid. Daarom zijn werkgeverschap, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap thema’s waarop KHN ook in 2025 weer volop inzet. Vanuit deze pijlers werkt de brancheorganisatie met en voor haar leden aan een robuuste en flexibele sector, die kansen ziet en uitdagingen met vertrouwen aangaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio