Het lijkt je nooit te overkomen, tot die dag toch écht daar is: je riool is verstopt. Daar sta je natuurlijk niet op te wachten. Daarom is het slim om de werking van je riolering te koesteren en maatregelen te nemen om verstoppingen te voorkomen. Wat kun je precies doen om jouw riool schoon te houden? Je leest het hieronder!
1. Houd vetten buiten het riool
Het is inmiddels geen geheim meer, maar de meeste verstoppingen in het riool worden veroorzaakt door vetresten in leidingen. Vetten, zoals frituurvet of bakolie, lijken op het eerste oog vloeibaar, maar wanneer dergelijke vetsoorten afkoelen, gaan ze stollen en vormen ze harde klonten. Die harde klonten blokkeren jouw leidingen en afvoeren, waardoor verstoppingen ontstaan. Spoel vetten dus nooit door, maar verzamel ze om afzonderlijk weg te gooien bij een inzamelpunt. Vet verzamel je bijvoorbeeld gemakkelijk in een lege fles.
2. Plaats zeefjes in afvoeren
Moet je om de haverklap je riool ontstoppen of laten ontstoppen, terwijl je eigenlijk geen gekke dingen meent weg te spoelen? Dan is de kans groot dat je ongemerkt toch meer wegspoelt dan je denkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om etensresten bij het afwassen of zeepresten bij het douchen of het draaien van de wasmachine. Omdat je hetgeen je wegspoelt niet altijd tot nul kunt reduceren, is het goed om zeefjes bij afvoeren te plaatsen. Doe dat in ieder geval in de gootsteen en bij je doucheputje. Vervolgens maak je het zeefje natuurlijk niet onder de kraan schoon, maar gooi je alle resten weg in de prullenbak.
3. Gebruik je toilet niet als afvalbak
Wanneer je even niet weet wat je met afval moet, komt mogelijk het idee op om het dan maar door het toilet te spoelen. Dat is geen goed idee, of het nou over de soep van gisteren, vochtige doekjes of tampons gaat. Een toilet raakt gemakkelijker verstopt dan je misschien denkt. Etensresten gaan ophopen en verschillende cosmetische producten blijven haken. Verstoppingen van het toilet zijn vaak bijzonder onhandig en gaan gepaard met de nodige nare geurtjes en ongemakken. Gebruik je toilet dus alleen om door te spoelen waar het voor gemaakt is.
4. Reinig afvoeren en leidingen regelmatig
Moet je een riool of WC ontstoppen, dan heb je jouw afvoeren en leidingen misschien niet vaak genoeg gereinigd. Dat terwijl zo’n reiniging vaak heel simpel is. Je reinigt leidingen bijvoorbeeld met een combinatie van baking soda, azijn en heet water. Ook populair zijn chemische ontstoppingsmiddelen. Deze werken vaak goed, maar zijn minder goed voor het milieu. Het is dus een goede zaak om deze chemische middelen alleen als laatste redmiddel te gebruiken of geheel te vermijden.
5. Kies soms voor het hete programma
Je kent de reclames van wasmiddelen en vaatwastabletten vast wel: ze reinigen allemaal héél effectief op lagere temperaturen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu en het scheelt in de portemonnee. Toch is het slim om af en toe voor het hete programma te kiezen. De lagere temperaturen van eco-programma’s reinigen de leidingen amper en zorgen voor extra opbouw van zeep- en etensresten. Kies je regelmatig voor een heet programma, dan lossen deze klonten weer op en blijven je leidingen lekker schoon! Zo bespaar je misschien minder op je (af)wasbeurten, maar juist weer meer op loodgieterskosten.