11 C
De Bilt

Ondergronds afvalsysteem voor Schieveste en omgeving

Een volledig automatisch ondergronds afvalsysteem (OAS). Dat is waar toekomstige bewoners van de woningbouwprojecten Schieveste, Terras aan de Schie, s’MAAK en de Peperklip gebruik van gaan maken. De gemeente Schiedam heeft donderdag 23 januari 2025 het contract hiervoor getekend.

Het ondergronds afvalsysteem wordt in opdracht van de gemeente Schiedam gerealiseerd door de combinatie Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV, Civiele Aannemerscombinatie Schieveste v.o.f. en Envac Sweden. Het uitgangspunt voor de gemeente bij de gunning van deze opdracht is dat de inwoners van Schiedam geen extra kosten dragen voor het OAS.

Hoe werkt het ondergronds afvalsysteem?

Na het inwerpen van het (gescheiden) afval komt dit in een ondergrondse buffer terecht. Door een ondergrondse transportbuis wordt het afval met zo’n 70 kilometer per uur afgevoerd naar een verzamelstation aan de rand van het verzorgingsgebied. Daar komt het volautomatisch in verschillende containers terecht. Vervolgens wordt het afval per vrachtauto verder vervoerd naar een verwerkingsbedrijf. Voordelen van een OAS zijn dat er geen transportbewegingen in de wijk hoeven plaats te vinden, wat zorgt voor meer veiligheid. Ook blijft de openbare ruimte schoner en is er minder geluidsoverlast. Bovendien kunnen de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof en pieken in het aanbieden van afval beter worden opgevangen.

Onzichtbaar, veilig en duurzaam

“Door het toepassen van een ondergronds afvalsysteem wordt een zo duurzaam mogelijke afvallogistiek voor Schieveste en de omgeving gerealiseerd, zonder dat dit voor andere Schiedammers tot extra kosten leidt”, stelt wethouder Cemil Kahramanoğlu (o.a. Buitenruimte en Recreatie).

Wethouder Antoinette Laan (Wonen) wijst op de parkachtige inrichting die Schieveste krijgt: “Voor een autoluwe woonlocatie als Schieveste zijn traditionele oplossingen voor afvalinzameling uit oogpunt van logistiek, veiligheid, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit niet geschikt. Samen met Irado hebben we naar een oplossing gezocht.”

Een ondergronds afvalsysteem werd al in 1961 gepresenteerd in Stockholm, Zweden. In Nederland kent onder andere Almere een vergelijkbaar afvalsysteem, dat naar tevredenheid functioneert.

Irado

Voor Schiedam is Irado in Schiedam de afvalinzamelaar. Ook bij toepassing van het OAS blijft Irado de inzameling, afvoer en verwerking van het afval verzorgen. De partijen met wie de gemeente nu een contract heeft gesloten, Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV, Civiele Aannemerscombinatie Schieveste v.o.f. en Envac Sweden, zullen het systeem ontwikkelen, aanleggen en onderhouden. De gemeente Schiedam zegt uit te zien naar een succesvolle samenwerking.

Bestemmingsplan Woonontwikkeling Schieveste

De gemeenteraad heeft in september 2021 het bestemmingsplan van de Woonontwikkeling Schieveste vastgesteld. Daarnaast besloot de raad toen om voorzieningen voor een publiek ondergronds afvalsysteem op Schieveste aan te leggen. Het is de bedoeling dat ook toekomstige ontwikkelingen aan de zuidzijde van station Schiedam Centrum op dit systeem worden aangesloten, zoals Terras aan de Schie, s’MAAK en de Peperklip. Net als Schieveste zijn dit projecten in het kader van de gemeentelijke gebiedsontwikkeling SchieDistrict.

Volgens planning worden in het tweede kwartaal van 2025 de eerste leidingen voor het OAS in de grond gelegd. De OAS-terminal wordt vanaf eerste kwartaal 2027 gerealiseerd en vanaf eind 2027/begin 2028 worden de eerste woningen aangesloten op het OAS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio