Gemeenten in de regio Holland Rijnland gaan de gespecialiseerde jeugdzorg anders organiseren. Ze willen zorgen voor toekomstbestendige jeugdzorg die toegankelijk, betaalbaar en effectief is. Het afgelopen jaar is onderzocht hoe het anders kan. De dertien deelnemende gemeenten werken toe naar regionale afspraken over de afbakening van de jeugdhulp en steviger sturing op financiële voorspelbaarheid en beheersbaarheid. Zij versterken de kracht van de lokale jeugdteams en er komt een programmadirecteur.
gespecialiseerde jeugdhulp
De urgentie is groot: wachtlijsten zijn te lang, de werkdruk voor hulpverleners is hoog, en de kosten blijven stijgen. Het systeem dat bedoeld is om te helpen, ervaart nu zelf knelpunten. “We voelen als gemeenten een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van kinderen en gezinnen in onze regio.
Om deze complexe situatie aan te pakken, hebben we het bureau KokxDeVoogd opdracht gegeven om te onderzoeken welke alternatieve oplossingen mogelijk zijn”, aldus wethouder Abdelhaq Jermoumi. Samen met de wethouders van Katwijk, Hillegom en Nieuwkoop vormt hij de Bestuurlijke Taskforce Gespecialiseerde Jeugdhulp in Holland Rijnland die namens de 13 gemeenten in Holland Rijnland het afgelopen jaar gekeken heeft naar hoe het anders kan met de gespecialiseerde jeugdzorg.
Grip op de kosten
Het onderzoek laat zien dat hoewel de kosten in de regio in vergelijking met andere regio’s niet uitzonderlijk hoog zijn, het aantal kinderen in specialistische hulp wel bovengemiddeld is. Positieve stappen, zoals betere samenwerking tussen onderwijs en jeugdteams, worden voortgezet. Uit het onderzoek komt naar voren dat door slimmer en efficiënter samenwerken en het maken van gerichte keuzes er meer grip op de kosten te verkrijgen is.
Wethouder Emile Soetendal van Katwijk: “Meer grip krijgen op de kosten voor jeugdhulp is belangrijk en draagt bij aan de voorspelbaarheid van de uitgaven. Tegelijkertijd werken wij gestaag door op het ingezette pad waarbij de zorgbehoeften van gezinnen en jeugdigen ons uitgangspunt zijn. Daarvoor willen wij noodzakelijke en gespecialiseerde hulp bieden. En dan helpt het als we grip hebben op de kosten.”
Vier maatregelenpakketten voor gespecialiseerde hulp
“Als gemeenten voelen we een zware verantwoordelijkheid”, zegt Tom de Kleer, wethouder in Nieuwkoop. “In het rapport zijn bestuurlijke uitgangspunten vertaald naar vier concrete maatregelenpakketten. We hebben nadrukkelijk gekozen voor pakketten een en twee, namelijk ‘lokale kracht’. Maatregelen richten zich primair op het verstevigen van de positie van de lokale teams en op de samenwerking met gespecialiseerde jeugdhulpaanbieders en verwijzers. Zo brengen we stap voor stap rust en stabiliteit in het systeem, met betere zorg voor kinderen en lagere kosten tot gevolg.”
Keuzes voor de toekomst
De dertien deelnemende gemeenten in de regio Holland Rijnland gaan met prioriteit werken aan het stabiliseren en versterken van de basis. Dit doen zij door de regionale governance te versterken. Daarbij richten zij een compact beleidsteam in en actualiseren zij de regiovisie en de gemeentelijke verordeningen. Ook gaan zij de lokale jeugdteams versterken. Dit doen zij door het verbeteren van de casusregie en de afstemming met externe verwijzers. Een regionale programmadirecteur moet regie voeren op de uitvoering van het implementatieplan.
Samenwerking als sleutel tot succes
De gemeenten benadrukken het belang van samenwerking met partners zoals lokale teams, cliëntenadviesorganisaties, zorgaanbieders, huisartsen en scholen. “Het verbeteren van het jeugdhulpstelsel vraagt om een lange adem en koersvastheid,” aldus wethouder Van Rijn van Hillegom.
Vervolgstappen
De regio werkt aan een integraal implementatieplan waarin zij vastleggen hoe de gemaakte keuzes worden vormgegeven. Dit plan zal ook rekening houden met reeds lopende activiteiten en gemeentelijke bevoegdheden.
Met vertrouwen vooruit
De bestuurlijke taskforce zet zich met energie in voor een toekomst waarin de jeugdzorg robuuster, efficiënter en beter afgestemd is op de behoeften van kinderen en gezinnen. “Rust in de lokale teams en strategisch partnerschap met aanbieders zullen leiden tot betere zorg en lagere kosten. We zijn vastberaden om deze uitdaging aan te gaan en kinderen en gezinnen in Holland Rijnland de hulp te bieden die ze verdienen. Daar gaan we voor,” besluit wethouder Jermoumi.