Haaksbergen – De gemeente Haaksbergen heeft afgelopen jaar met hulp van inwoners en partners gewerkt aan een omgevingsvisie. Dat is een grove omschrijving van hoe de leefomgeving van Haaksbergen, Buurse, Sint Isidorushoeve en het buitengebied eruit moet zien in 2040. Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om begin 2027 zo’n visie te hebben, als een kompas om richting te geven aan keuzes over de inrichting van de leefomgeving. Nu is de Haaksbergse ontwerp omgevingsvisie zover dat deze vanaf 12 februari ter inzage wordt gelegd. Inwoners kunnen er op reageren.
De gemeente wil door de omgevingsvisie bestaande kwaliteiten in de omgeving behouden of zelfs versterken en daarnaast ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen. En nieuwe ontwikkelingen komen er zeker op de gemeente af. Er zijn landelijke vraagstukken die ook in Haaksbergen spelen en waarvoor een oplossing moet komen. De noodzakelijke versnelling van de woningbouw, de vergrijzing, afname van zorgpersoneel, energietransitie, gevolgen van klimaatverandering en de agrarische sector die onder druk staat. Om er maar een paar te noemen.
Extra impact in Haaksbergen
Enkele van die vraagstukken en problemen hebben extra impact in Haaksbergen. Een aantal voorbeelden. Als plattelandsgemeente heeft Haaksbergen te maken met agrariërs die zich bezinnen op hun toekomst. Wellicht gaan stoppen of het over een andere boeg gooien. Ook merkt de gemeente op dat er een groot verlangen is bij veel inwoners en bezoekers om de vrije tijd in het fraaie buitengebied door te brengen. Verder heeft Haaksbergen te maken met een ouder wordende bevolking, maar wil de gemeente ook aantrekkelijk blijven voor jonge huishoudens. Voor alle doelgroepen zijn voorzieningen en ontmoetingsplekken belangrijk. Net als geschikte huizen. Er zijn kleine, betaalbare woningen nodig voor de kleiner wordende huishoudens.
Drie hoofdopgaven
In de omgevingsvisie zijn drie hoofdopgaven aangewezen: Samen sociaal, Krachtige kernen en Toekomstbestendig buitengebied. Per opgave geeft de gemeente aan waar ze mee aan de slag wil. Vervolgens is ook nog gekeken wat dit betekent voor vijf verschillende gebieden in Haaksbergen. In Buurse en Sint Isidorushoeve spelen immers weer andere issues dan in het centrum of de Veldmaat. Voorbeelden van onderwerpen die de gemeente op wil pakken zijn het realiseren van meer ontmoetingsplekken en recreatievoorzieningen, het behouden van voldoende voorzieningen in alle kernen en het bouwen van voldoende betaalbare woningen. Daarnaast wil de gemeente agrariërs helpen met nieuwe ontwikkelingen op hun erf, voldoende ruimte creëren voor bedrijven en het Haaksbergse centrum levendig houden.
In gesprek met de samenleving
De huidige ontwerp omgevingsvisie is stapsgewijs tot stand gekomen. De gemeente heeft bestaand relevant beleid geïnventariseerd en trends en ontwikkelingen in beeld gebracht die op het grondgebied van de gemeente afkomen. Professionele organisaties – als Natuurmonumenten, LTO, woningcorporatie Domijn en Enexis – hebben de gelegenheid gehad om mee te denken over wat ze willen behouden en wat er anders moet. Maar ook inwoners hebben dat kunnen doen. Ze zijn bevraagd bij evenementen als de Vitaliteitsbeurs en een toneelvoorstelling of aangesproken tijdens hun bezoek aan een supermarkt of sportwedstrijd. Verder gingen vertegenwoordigers op omgevingsvisite bij inwoners in de vijf gebieden en was er online de mogelijkheid mee te denken.
Reageren
Inmiddels ligt er na alle momenten van afstemming met de samenleving een ontwerp visie. Deze ligt van 12 februari tot 26 maart ter inzage. Iedereen die dat wil kan reageren. Het kan zijn dat dit aanleiding is voor het college van B&W om de visie nog wat aan te passen. De visie is vanaf 12 februari online te bekijken op samenhaaksbergen.nl en de papieren versie ligt bij de receptiebalie in het gemeentehuis. Medio maart organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is. Meer informatie daarover volgt later. Aan het eind van de rit beslist de gemeenteraad over de omgevingsvisie. Naar verwachting is dat rond de zomer.