3.8 C
De Bilt

Met Europese partners werken aan ‘sponslandschappen’ rond de Vecht

Vorige week was de aftrap van het Europese project ‘Spongeworks’ in Hardenberg. Dit project werkt aan ‘sponslandschappen’. De bodem kan dan water beter vasthouden en ook langzaam loslaten, als een spons. Tijdens ‘Spongeworks’ werken verschillende Europese partijen samen, om praktische maatregelen te verbinden aan wetenschappelijke kennis.

Landschappen inrichten als een spons

Europa warmt twee keer sneller op dan de rest van de wereld. We moeten ons klaarmaken voor extreem weer. Voor het omgaan met extreme wateroverlast en droogte doet ‘Spongeworks’ onderzoek hoe we onze landschappen kunnen inrichten als een spons. Wetenschappelijke kennis over water in de bodem wordt in dit project op grote schaal toegepast in drie Europese regio’s. Zo kunnen onze landschappen beter tegen klimaatverandering. De invloed van de maatregelen wordt gemeten, zodat deze uiteindelijk in heel Europa kunnen worden gebruikt. 

‘Sponsmaatregelen’ rond de Vecht

De Vecht is één van de drie regio’s waar dit onderzoek plaats vindt. De andere regio’s zijn de Lèze in Frankrijk en de Pinios in Griekenland. Sponsmaatregelen zijn natuurlijke oplossingen en technieken die helpen om de gezondheid van de bodem te verbeteren. Ze zorgen ervoor dat de bodem beter water kan vasthouden en dit langzaam weer kan loslaten, als een spons. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van bufferstroken of graslanden weer nat te maken.

Werken aan een klimaatbestendige leefomgeving

In onze gemeente vinden wij een klimaatbestendige en natuurinclusieve leefomgeving belangrijk. Hoe we dat willen bereiken ligt vast in ons programma ‘Klimaat, Water en Biodiversiteit’. 

“We zijn erg blij dat wij als gemeente mee mogen draaien in ‘Spongeworks’ ”, vertelt Wethouder te Rietstap. “In Hardenberg willen we duurzaam samenleven met water. Door het (her)inrichten van de sponswerking rond de Vecht. Op kleine en grote schaal rond, in de stad en daarbuiten, kunnen we beter omgaan met zowel de overlast én tekort van water.” 

Samenwerking tussen wetenschap en praktijk

Er is een nauwe samenwerking tussen wetenschappelijk onderzoek en maatregelen vanuit de praktijk. In het project zitten organisaties die de maatregelen realiseren (overheden en landbouworganisaties) en organisaties die de effecten onderzoeken (zoals Universiteit Twente). Voor de regio van de Vecht zijn, naast onze gemeente, ook Waterschap Vechtstromen en Grafschaft Bentheim betrokken bij dit project. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio