Jongeren zijn al op jonge leeftijd veel online maar zijn zich vaak minder bewust van de gevaren die dat met zich meebrengt. Je kan worden gehackt, je bankrekening geplunderd of afgeperst met pikante foto’s (sextortion). Met de escapebus cybercrime willen de politie en gemeente Landsmeer kinderen bewuster maken van de risico’s die ze online lopen.
Gevaren schuilen in een klein hoekje
Vandaar dat de escapebus Cybercrime afgelopen week op verschillende basisscholen in onze gemeente op bezoek was. Vrijdag stond de bus bij basisschool de Stap, waar leerlingen uit groep 7 en 8 aan de slag gingen. Door opdrachten binnen een tijdsslot goed te beantwoorden, kunnen ze ontsnappen uit het kamertje. Het doel van het spel was om Marije te helpen.
De jongeren kregen van tevoren uitleg dat Marije een SMS had gekregen van een onbekend nummer met de tekst: ‘ik heb je naaktfoto’s gevonden, maak 500 euro aan bitcoins over binnen 15 minuten, of ik zet al je naaktfoto’s online en stuur ze naar je ouders en vrienden’.
Marije had naaktfoto’s van zichzelf gemaakt, en deze stonden op haar Icloud. Haar Icloud was dus gehackt en ze werd afgeperst met de dreiging dat de foto’s verspreid zouden worden (=sextortion). De leerlingen konden ervoor zorgen dat de foto’s van Marije werden gewist, als ze binnen 15 minuten 4 codes kraakten. Deze codes kregen ze na het oplossen van een spel.
Kinderen zijn zich minder bewust van de gevaren
Wijkagenten Wendy van der Zanden en Rick van den Broek en burgemeester Leon de Lange waren ook aanwezig. Burgemeester De Lange: ’steeds meer oplichting en fraude gebeuren de laatste jaren digitaal. Kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobiel en zijn actief online maar zijn zich vaak minder bewust van de gevaren die dat met zich meebrengt. Logisch natuurlijk je denkt alleen aan een leuke chat of game.
Vandaar dat we met deze escapebus cybercrime hun voorbeelden kunnen meegeven hoe criminelen te werk gaan en hoe je deze op tijd herkent. Ik hoop oprecht dat we voor deze kinderen met deze praktijkvoorbeelden een hoop leed kunnen voorkomen.’
Het succes van deze actie lag niet alleen in het spel zelf, maar vooral in het gesprek dat volgde tussen de kinderen en wijkagenten Hierin stonden de gevaren van cybercriminaliteit centraal. Dit was heel waardevol! Hieruit bleek bijvoorbeeld dat er toch een aantal leerlingen wel eens naaktfoto’s doorgestuurd hadden gekregen van een anoniem persoon via Snapchat.
Regionale werkgroep digitale veiligheid
De impact en effecten van cybercriminaliteit nemen steeds grotere vormen aan. Daarom heeft digitale veiligheid binnen de gemeente Landsmeer en haar samenwerkingspartners hoge prioriteit. De gemeenten Landsmeer, Edam-Volendam, Waterland, en Purmerend werken daarom samen om de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit te verbeteren.
Criminaliteit steeds meer online
Dit is nodig omdat criminaliteit, fraude en oplichting steeds meer online plaatsvinden. Inwoners, bedrijven en de publieke sector kunnen hier allemaal slachtoffer van worden. De partners richten zich daarom niet alleen op inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties maar ook op kinderen met als doel iedereen zo weerbaar mogelijk te maken tegen deze risico’s