Leerlingen van de Immanuelschool (locatie Eeckelhagen) en de Eerste Veluwse Montessorischool plantten de afgelopen dagen de eerste voedselbosjes van Nunspeet op hun schoolpleinen. Dat deden ze samen met IVN Gelderland, IVN Noord-West Veluwe, hovenier Donker Groep en wethouder Jennifer Elskamp.
Een IVN-Voedselbosje is een klein, eetbaar bosje waar zo’n 30 verschillende soorten planten groeien (bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers). Van appelboom en bessenstruik tot kweepeer en colakruid. ‘Door Voedselbosjes op het plein leren kinderen op een uitdagende en praktische manier hoe voedsel groeit,’ legt Nannyke Hoek, projectleider bij IVN uit. ‘Ze leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor henzelf. Hoe smaken verschillende planten en welke delen kun je eten?’
Bewust van gezonde voeding
Wethouder Jennifer Elskamp was aanwezig bij de plantdagen om de bosjes te openen en de eerste boom in de grond te zetten. ‘Ik vind het belangrijk dat kinderen zich al jong bewust zijn van gezonde voeding, natuur en de samenleving. Het voedselbosje is belangrijk voor de brede ontwikkeling van het kind’.
Naast de officiële opening en het aanplanten van de bosjes waren er activiteiten om kinderen bewust te maken van biodiversiteit en duurzame voeding. Eerder kregen ze al een les over het belang van beestjes voor het bosje, zoals regenwormen. ‘Zo groeien niet alleen planten, maar ook het respect voor de natuur,’ legt Hoek uit.
Aanvulling op onderwijsvisies
Het Voedselbosje op de Eerste Veluwse Montessorischool is een aanvulling op het groene schoolplein vertelt schooldirecteur Nicolet Groeneweg. ‘Het mooie van het voedselbosje is dat kinderen de hele cyclus gaan meemaken, van aanplant, onderhoud en oogsten naar het verwerken in de keuken en het opeten van het voedsel.’
Voor de Immanuelschool is dit Voedselbosje juist de start van een volledige pleinmake-over tot groen schoolplein, wat gerealiseerd wordt door hovenier Donker Groep. Het Voedselbosje past goed binnen dit concept en markeert de start van de transformatie. Hiernaast worden zo veel mogelijk tegels verwijderd van het plein, zodat regenwater beter weg kan en er in de zomer minder hittestress op het plein is. Directeur Bertha Immerzeel: ‘We willen de talenten van alle kinderen ontdekken en dat is niet alleen voetbaltalent. We willen op het schoolplein de nieuwsgierigheid prikkelen, de voedselbosjes dragen daaraan bij’.
Voedselbosjes: brug tussen kind en voedselproductie
‘Met een IVN Voedselbosje brengen we de voedselproductie dichtbij kinderen,’ legt Hoek uit. ‘Ze raken betrokken bij het hele productieproces en gaan aan de hand van educatiemateriaal ook zelf aan de slag. Ze leren de planten kennen en het bosje verzorgen, maar ook het voedsel te oogsten, bereiden en uiteindelijk eten. Kinderen maken op deze manier kennis met een gezonde en duurzame manier van eten. En niet onbelangrijk: een Voedselbosje draagt bij aan een aantrekkelijke, groene speel- en leeromgeving voor kinderen en geeft een impuls aan de biodiversiteit.’
Ook interesse in een voedselbosje? Vul het interesseformulier in op ivn.nl/voedselbosjes.
Meer weten over de natuur in jouw omgeving? Zie voor meer informatie de website van de IVN-afdeling Noordwest Veluwe: ivn.nl/noordwest-veluwe.