3.1 C
De Bilt

Krapte op stroomnet daagt Rotterdam uit tot versnelde samenwerking

Rotterdam In december kondigden netbeheerders TenneT en Stedin aan dat het stroomnet nu ook in heel Zuid-Holland als laatste provincie, vol zit.  Dit geldt dus voor heel Rotterdam, behalve de Maasvlakte. Voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals bedrijven, supermarkten en scholen, betekent dit dat zij voorlopig geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen. Bestaande aansluitingen blijven behouden, maar uitbreiding is niet mogelijk. Aanvragen komen op een wachtlijst, wat de ontwikkeling van Rotterdam vertraagt.

Grote hinder voor bedrijven en voorzieningen

De gemeente Rotterdam heeft een eerste scan gemaakt van projecten die vertraging kunnen oplopen door het tekort aan netcapaciteit. Netcongestie raakt meerdere sectoren, waaronder woningbouw en commerciële voorzieningen. In 2025 staan elf projecten met gestapelde woningen en functies zoals supermarkten gepland. De aansluitingen voor de liften of commerciële voorzieningen komen op de wachtlijst waardoor deze projecten mogelijk vertragen of zelfs niet doorgaan. De gemeente werkt actief samen met partners om de vertraging te beperken en projecten waar mogelijk tóch te realiseren.

Ook maatschappelijke voorzieningen zoals scholen kunnen hinder ondervinden. Hoewel zij volgens de Autoriteit Consument & Markt prioriteit verdienen, belanden ook deze aanvragen op de wachtlijst. De gemeente zoekt, samen met netbeheerder Stedin, actief naar tijdelijke of alternatieve oplossingen om vertragingen te beperken.

Op bedrijventerreinen wordt de uitgifte van kavels vertraagd en de groei van gevestigde bedrijven belemmerd. Netcongestie vormt daarnaast een obstakel voor duurzaamheidsprojecten. Zo kunnen de walstroomaansluiting voor de zee-cruiseschepen aan de Wilhelminakade, de Park- en Lloydkade wel doorgang vinden, maar geldt dit niet voor nieuwe walstroomaansluitingen in de stadshavens.

Gemeente Rotterdam en netbeheerders bundelen krachten

Netbeheerders werken aan uitbreiding van het netwerk. In het havengebied, Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis verwacht TenneT tussen 2027 en 2029 voldoende capaciteit te realiseren. Voor de rest van de stad wordt uitbreiding voorzien tussen 2032 en 2035.

Rotterdam zit in de tussentijd niet stil. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) benadrukt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid pakt: “Netcongestie is een serieuze uitdaging, dus geen reden om achterover te leunen. We laten de stad niet stilvallen. Samen met netbeheerders, ondernemers en ontwikkelaars zoeken we actief naar alles wat wél kan — van slimme oplossingen tot versnelde netuitbreiding.”

Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om binnen bestaande aansluitingen meer te realiseren, zodat de ontwikkeling van de stad zoveel mogelijk doorgang kan vinden.

Versnellen en slimmer aanpakken

Rotterdam onderzoekt hoe het proces voor het verlenen van vergunningen voor netuitbreiding efficiënter kan worden ingericht. Daarbij wordt gekeken of werkzaamheden aan het elektriciteitsnet gecombineerd kunnen worden met andere geplande ingrepen in de openbare ruimte. In overleg met regionale netbeheerder Stedin wordt ook verkend of uitzonderingen mogelijk zijn voor essentiële voorzieningen zoals liften in woningbouwprojecten.

Stimulans voor innovatie

De gemeente stimuleert het gebruik van innovatieve oplossingen om het bestaande net slimmer te benutten. Een zogeheten Flex Scan laat zien hoe flexibeler energieverbruik binnen een bestaande aansluiting mogelijk is. De gemeente vergoedt tot 80% van de kosten van zo’n scan om ondernemers en ontwikkelaars hierin te ondersteunen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen via het programma Smart Energy Systems.  Dit stimuleert bedrijven om zelf slimme oplossingen te bedenken voor netcongestie. In de praktijk ontstaan al inspirerende initiatieven. Zo onderzoeken ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek hoe zij onderling energie kunnen uitwisselen via een energiehub. In de Rotterdamse Haven stappen bedrijven over op efficiëntere productieprocessen om hun belasting op het elektriciteitsnet te verminderen.

Bedrijven en ontwikkelaars die tegen netbeperkingen aanlopen, worden uitgenodigd om in gesprek te gaan met de gemeente of Stedin. Binnen de bestaande aansluitingen is vaak meer mogelijk dan gedacht —door bijvoorbeeld energie te delen met buren of opslag toe te voegen. De gemeente biedt ondersteuning in de vorm van advies, subsidies en vergoedingen voor bijvoorbeeld een Flex Scan of deelname aan innovatieve pilots.

Alle acties en maatregelen van de gemeente zijn terug te vinden in de Rotterdamse Aanpak Netcongestie (RAN), die tweejaarlijks wordt geactualiseerd met de meest recente ontwikkelingen en oplossingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio