7.8 C
De Bilt

Fietshelm moet goede gewoonte worden

Amsterdam – Op de Dag van de Fietshelm, woensdag 16 april, was het een ware fietshelmparade tijdens het verkeersexamen in Amsterdam Noord, waar 250 leerlingen hun fietsvaardigheid moesten tonen. Leerlingen konden kiezen uit een heel assortiment hippe helmen, om het examenparcours mee af te leggen.

Vervoerregio Amsterdam gaf hiermee het startsein voor de nieuwe fietshelmcampagne ‘Zet ‘m op’. Nederland is een fietsland, we fietsen graag. Het wordt wel al drukker op het fietspad, en de snelheid en omvang van fietsen verschilt steeds meer. Om jezelf te beschermen in het verkeer, wil de campagne het dragen van een fietshelm stimuleren. Het moet een goede gewoonte worden, net als het dragen van een autogordel of een skihelm.

We fietsen al vanaf jonge leeftijd

In Nederland fietsen we al vanaf jonge leeftijd. Zo langzamerhand zien we in het straatbeeld steeds vaker dat fietsers een helm dragen. Een goede gewoonte, want als fietser in het verkeer ben je extra kwetsbaar, bij een botsing of val. De fietshelm verkleint de kans op ernstig letsel met 60% en op dodelijk hoofd- of hersenletsel zelfs met 70%. Vergelijk het helmgebruik met landen als Zweden en Duitsland, dan is daar het helmgebruik onder fietsers aanzienlijk hoger dan in Nederland. Deze internationale trend laat zien dat Nederland een inhaalslag kan maken als het gaat om deze belangrijke veiligheidsmaatregel.

Een nieuwe norm

Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, op zijn fiets mét fietshelm op aanwezig bij het verkeersexamen: “Er is steeds meer aandacht voor veiligheid in het verkeer. Júist ook voor fietsers. Toch kan het iedereen helaas overkomen, een ongeval met de fiets. Het dragen van zo’n helm maakt in dat geval echt het verschil als je op je hoofd valt. We willen vanuit de Vervoerregio niets verplichten, maar we willen de fietshelm daarom wel stimuleren. We hopen dat het dragen van een helm steeds normaler wordt naarmate we het vaker bij anderen zien.”

Campagne Zet 'm op
Campagne Zet ‘m op – Foto: Sanne Couprie

Fietshelm proberen

De leerlingen die het verkeersexamen moesten afleggen, wilden het weleens proberen, zo’n fietshelm. En als er een iemand een helm wilde dragen, volgenden er meer. Ze konden daarbij kiezen uit veel verschillende soorten helmen. Die zijn er tegenwoordig in allerlei stijlen en kleuren. Enkele reacties van de leerlingen waren: “Ik draag al een fietshelm, dat moet van mijn vader”, “Geen probleem toch, ik draag ‘m wel”, maar ook: “Ik hoef geen helm, ik val toch niet”. Een voorbijkomende vader met kindje in de bakfiets, beiden met helm op: “Ik moet toch het goede voorbeeld geven aan mijn kind, dus ja ik draag ook een helm”.

Tips voor de aanschaf van een goede fietshelm

  1. Een goede helm bedekt je voorhoofd, schedel én slapen en zit stevig zonder te knellen.
  2. Test bij het passen of de helm goed blijft zitten door je hoofd heen en weer te bewegen.
  3. Het riempje onder je kin moet goed aansluiten, met ongeveer een vingerdikte ruimte.
  4. Een goede fietshelm kun je op veel plekken kopen: fietsenwinkel, sportwinkel of online.
  5. Je helm opbergen? Maak hem vast aan je slot.

De campagne ‘Zet ‘m op’ wordt naast de Vervoerregio Amsterdam ondersteund door onder andere de Hersenstichting, VVN, ANWB, Interpolis, BOVAG, VeiligheidNL, RAI Vereniging en Artsen voor Veilig Fietsen. Vanaf 16 april, de Dag van de Fietshelm, wordt er aandacht aan besteed met outdoorborden, gronduitingen en op socialmediakanalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio