Krimpen aan den IJssel – Stichting het Zuid-Hollands Landschap gaat strengere handhaving toepassen op loslopende honden in natuurgebied de Groote en Kleine Zaag. In het hele gebied geldt een aanlijnplicht, maar veel bezoekers houden zich daar niet aan. Regelmatig worden honden loslopend aangetroffen, wat niet alleen hinderlijk is voor andere recreanten, maar ook schadelijk voor de kwetsbare natuur.
Daarnaast worden informatie- en verbodsborden in het gebied met grote regelmaat vernield. Deze vernielingen zorgen voor een flinke kostenpost en bemoeilijken het beheer van het gebied. Stichting het Zuid-Hollands Landschap benadrukt dat deze schade ten koste gaat van het onderhoud van het natuurgebied en de recreatieve voorzieningen.
Bescherming in het broedseizoen: extra toezicht en handhaving
Nu de lente is begonnen en het recreatieseizoen op gang komt, stijgt ook het aantal bezoekers aan de Groote en Kleine Zaag. Om de natuur én bezoekers te beschermen, zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) extra controleren op het naleven van de regels. Dit is van groot belang in het broedseizoen, dat loopt van 1 maart tot 15 juli. Loslopende honden vormen in deze periode een direct gevaar voor broedende vogels en jonge dieren.
Belangrijk om te weten: ook buiten het broedseizoen blijft de aanlijnplicht van kracht. Het hele jaar door is het essentieel dat honden aangelijnd blijven, om verstoring van de natuur en overlast voor andere bezoekers te voorkomen.
Handhaving bij overtredingen
Het Zuid-Hollands Landschap wijst bezoekers erop dat het niet naleven van de aanlijnplicht kan leiden tot een boete van €110. Daarnaast heeft het beschadigen of verwijderen van toegangsborden geen gevolgen voor de handhaving van regels. In dergelijke gevallen is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Krimpenerwaard van kracht. Daarin is onder meer vastgelegd dat honden aangelijnd moeten zijn. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete die kan oplopen tot €170. Ook het opzettelijk verwijderen of vernielen van toegangsborden wordt streng aangepakt. Het Zuid-Hollands Landschap roept daarom op tot verantwoordelijk gedrag zodat handhaving geen noodzakelijke stap hoeft te zijn.
Alternatieven voor hondenbezitters in de regio
Voor hondeneigenaren die hun hond toch even los willen laten lopen, zijn er voldoende alternatieven in de omgeving. Zo zijn het Krimpenerhout, het Zwaneneiland, het voormalige hertenkamp en het Kimpenerbos geschikte locaties waar loslopen wel is toegestaan.
Het Zuid-Hollands Landschap vraagt om begrip en medewerking van bezoekers om samen bij te dragen aan het behoud van natuurgebied De Zaag. Op deze manier kun je, samen met je viervoeter, blijven genieten van je dagelijkse rondje. Samen houden we de Groote en Kleine Zaag schoon, veilig en natuurlijk.