Olst-Wijhe – Voor Eetbaar Olst-Wijhe was 2016 bepaald memorabel als perenjaar. De stichting was in april opgericht, en mocht een poging wagen om de bongerd uit 1962 van Derk Steenbruggen, langs het spoor aan Olst, ecologisch te gaan beheren.
Enorme oogst
Meteen datzelfde najaar wist zij met zo’n 80 noabers van heinde en ver een enorme oogst van een kleine 10 ton ParticiPeren te plukken. Daarvan is later zo’n 7 ton versapt. En 2017? Groter kon het contrast nauwelijks zijn, want dankzij een week met nachtvorst eind april zijn vrijwel alle bloesems bevroren. Dit najaar was er dan ook niet meer dan een paar kratjes met wat minder fraaie peertjes, en viel er helemaal niets te versappen. De stichting hoopt natuurlijk op een betere oogst in het nieuwe jaar. Maar zodoende is de resterende voorraad pakken voorlopig echt het allerlaatste ParticiPerenSap…
ParticiPerenSap
En dat is nu in de aanbieding. Op vrijdag 22 december heeft Eetbaar Olst-Wijhe daarmee al op de markt in Olst gestaan. Voor een pak van 5 liter betaal je nog maar de halve prijs, dwz. € 5. En ook op 29 december is het ParticiPerenSap op de vrijdagmarkt verkrijgbaar. Je kunt het aan de kraam ook komen proeven. Sommige mensen vinden zo’n pak voor zichzelf te groot. Maar met een gezelschap van gasten rond Oud en Nieuw kom je er natuurlijk een stuk gemakkelijker doorheen…
Tip voor de winter
En voor het winterseizoen doen we er graag nog een feestelijke tip bij: drink het warm! Warm perensap. Bijvoorbeeld met kaneel. En – voor de grote mensen – met een tic? Probeer het vooral met rum! Zelf zouden we warm perensap ook niet zo gauw hebben bedacht. Maar toen we met een flinke groep noabers begin dit jaar in de kou al die ParticiPeren stonden te persen, was het warme, vers gepasteuriseerde sap dat uit de machine kwam een ongelofelijke ontdekking: vurrukkulluk! Vandaar!
Fotobord
Op een prachtig fotobord is te zien hoe het plukken en persen met tientallen grote, en ook kleine vrijwilligers in zijn werk is gegaan. Het waren allebei echt geweldige gemeenschapsacties, waar iedereen enorm veel plezier aan heeft beleefd. Als Eetbaar Olst-Wijhe stellen we dat het ook een hele mooie manier is om te leren over natuur, landschap, en lokaal eten. Met de verkoop van het sap ondersteun je bovendien onze doelen.
Eetbaar Olst-Wijhe
Afgelopen jaar viel het dus stil, maar we hebben vast niet voor het laatst geplukt en geperst. En er zijn nog meer manieren om bij de stichting betrokken te raken, zoals bij de buurtmoestuin of het voedselbos in aanleg. Aan de kraam kun je daar natuurlijk alles over horen, en je kunt je er aanmelden voor de nieuwsbrief. We gaan deze winter ook weer snoeien in de ParticiPerenBongerd, en proberen daarvoor ter plekke een afgestemde cursus te organiseren. Berichten daarover zijn te volgen in de nieuwsbrief, en via Facebook.