8.6 C
De Bilt

300 kilometer nieuwe elektriciteitskabels in Horst aan de Maas om aan energiebehoefte te voldoen  

De komende 10 jaar gaat Enexis 300 kilometer nieuwe elektriciteitskabels en 300 nieuwe elektriciteitshuisjes aanleggen in Horst aan de Maas. Dit komt bovenop de 800 kilometer kabels en 443 elektriciteitshuisjes die er nu al zijn. Deze uitbreiding is nodig om aan de energiebehoefte te voldoen.  

Ons energiegebruik verandert  

“Ons energiegebruik verandert en daar moeten we ons op voorbereiden,” vertelt Robert Martens, wethouder duurzaamheid. “We wekken steeds vaker zelf duurzame energie op en gebruiken elektriciteit voor zaken waar we vroeger andere grondstoffen voor gebruikten, zoals elektrisch rijden en koken. Dit is positief, maar ons huidige elektriciteitsnet is hier niet op voorbereid.” 

Duurzaam blijven ondernemen  

Volgens Enexis kan het net overbelast raken en kan de stroom in een wijk uitvallen als er veel stroom wordt verbruikt of terug geleverd. “Dat willen we voorkomen”, licht Robert Martens toe. “Niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven hebben deze aanpassingen hard nodig. Door de energietransitie verandert hun energieverbruik en -opwekking. Een stabiel netwerk is essentieel voor hun bedrijfsvoering en verdere verduurzaming. Daarom leggen we nieuwe en dikkere kabels aan en verbeteren we de elektriciteitshuisjes. Zo zijn we in Horst aan de Maas straks klaar voor een toekomst vol duurzame energie!”  

Preventieve en toekomstgerichte aanpak met nieuwe kabels

Om dit grote project uit te voeren, werkt Enexis samen met BGM Infra. Deze aannemer legt, preventief, wijk voor wijk de nieuwe kabels aan. Enexis gaat zich daarnaast ook richten op de plekken in de gemeente waar de problemen op het stroomnet het grootst zijn. Zo zorgen we ervoor dat alle huishoudens en bedrijven in Horst aan de Maas in de toekomst van een betrouwbaar energienetwerk kunnen genieten.

Een nieuwe visie op energie  

Het stroomnet is niet het enige waar de gemeente mee aan de slag gaat.

Wethouder Robert Martens: “Als gemeente moeten wij ook kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we op een duurzame manier omgaan met energie. Voorbeelden zijn het opwekken van energie met zonnepanelen en het minder gebruiken van energie. Maar het gaat veel verder. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van een bedrijventerrein op basis van circulariteit of misschien wel een opslag van energie voor een straat of wijk.

Ook bij onze ondernemers zien we dat er op zeer innovatieve manieren goed nagedacht wordt hoe energie opgewekt en hergebruikt kan worden. Er is veel mogelijk en de technieken veranderen snel. Als gemeente kijken we vooruit en gaan we mee in die veranderingen. Daarom stellen wij dit jaar een energievisie op, zodat Horst aan de Maas ook straks een fijne plek is om te wonen, ondernemen en recreëren.”     

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio