Op 14 mei 2025 gaf gedeputeerde Harry van der Maas een eerste gastles over de Holocaust op basisschool ’t Paalhoofd in Zoutelande. Daarmee is het startschot gegeven voor Holocaustonderwijs in Zeeland. De komende maanden krijgen leerlingen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs op verschillende scholen een lesprogramma aangeboden.
Waarom Holocaustonderwijs?
De kennis van de Holocaust van de Joden onder Nederlanders neemt af en het aantal antisemitische incidenten neemt toe. Niet alleen onder jongeren en in het onderwijs, maar onder alle Nederlanders in onze samenleving. Door het wegvallen van de laatste ooggetuigen dreigen de ervaringen van de Holocaust steeds verder van ons af komen te staan. Dat is zorgwekkend. Het is van belang om deze ontwikkeling tegen te gaan. Educatie op scholen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Daarom heeft de Provincie Zeeland een bedrag van 40.000 euro beschikbaar gesteld voor Holocaustonderwijs in Zeeland.
Wat houdt het project in?
Dit schooljaar (2024-2025) en volgend schooljaar (2025-2026) wordt Holocaustonderwijs aangeboden op verschillende scholen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Tijdens het project krijgen de leerlingen een gastles over de Holocaust. Tijdens de les leren ze over de Tweede Wereldoorlog en hoe Joodse mensen die periode beleefd hebben. Leerlingen brengen vervolgens een bezoek aan een Zeeuwse locatie die te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog, zoals het Bevrijdingsmuseum, de Synagoge in Middelburg of het Etty Hillesum Huis.
Ook kunnen de leerlingen een bezoek brengen aan een nationale locatie die te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Tot slot wordt een verwerkingsles georganiseerd. Tijdens de les wordt gekeken wat de gebeurtenissen van toen betekenen voor het leven in vrijheid vandaag de dag.
Harry van der Maas
“Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Provincie Zeeland schenkt aandacht aan Holocausteducatie, zodat jongeren zich bewust worden van de gevolgen van vooroordelen en antisemitisme. Door te leren over de gebeurtenissen uit het verleden wordt niet alleen de kennis over de Holocaust vergroot, het nodigt uit om na te denken over wat er vandaag de dag gebeurt. Bijvoorbeeld over de gevolgen van racisme, discriminatie en haat. Want er broeit iets in de samenleving waar ik ongerust over ben.”
Cultuurkwadraat
Naast de gastles van gedeputeerde Harry van der Maas, zullen ook waarnemend commissaris van de Koning Hugo de Jonge en wethouder Jeroen Louws van de gemeente Middelburg een gastles geven op Zeeuwse basisscholen. Na de zomervakantie wordt een start gemaakt met Holocausteducatie op drie scholen in het voortgezet onderwijs. De Provincie heeft stichting Cultuurkwadraat de opdracht gegeven om het project uit te werken en uit te voeren. Vooralsnog gaat het om een pilot. Na afloop wordt gekeken hoe en in welke vorm het project wordt voortgezet.