Er zijn grote ambities met betrekking tot de verbetering van productsamenstellingen. In 2020 moet het makkelijker zijn om niet teveel zout, verzadigd vet en calorieën te consumeren. Daarover zijn in het Akkoord verbetering productsamenstelling ambitieuze afspraken gemaakt.
Zijn de gestelde ambities wel haalbaar?
In 2014 is het akkoord gesloten met supermarkten, de levensmiddelenindustrie, horeca en cateraars. Het gaat om het verminderen van hoeveelheden zout, verzadigd vet en suiker en het verkleinen van de portiegrootte van producten. Het is de vraag of de gestelde ambities met het huidige tempo wel worden gehaald.
“Ik vind het belangrijk om hier de komende periode stevig op in te zetten”, aldus Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). Hij benadrukt in een brief aan de tweede kamer dat alle betrokken partijen er de schouders onder moeten zetten om de ambities voor 2020 te halen, in het belang van gezonde voeding.
Wel verbeteringen maar nog niet voldoende ambities
Uit monitoring van de NVWA blijkt dat het zoutgehalte in brede zin in de afgelopen jaren is gedaald. Voor die productcategorieën waarvoor afspraken met maximumnormen voor zout, verzadigd vet of suikers zijn gemaakt, constateren het RIVM en de NVWA dat de productsamenstelling daadwerkelijk verbetert. Ondanks deze geconstateerde verbeteringen geeft een Wetenschappelijke Adviescommissie die de voorstellen van betrokken sectoren beoordeelt aan dat de afspraken die tot op heden gemaakt zijn nog niet ambitieus genoeg zijn.
Gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze
“Er zijn al veel partijen die zich inzetten voor een gezonder aanbod in de winkelschappen. Maar er moet nog veel gebeuren, zodat de gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze wordt.”, aldus blokhuis.
bron: Rijksoverheid