16 C
De Bilt

Gemeente Zeist doet proef met blad fermenteren

Zeist – De gemeente Zeist doet een proef met fermenteren van afgevallen bladeren van het openbaar groen. In plaats van het gebruikelijke composteren laat de gemeente 400 ton opgeruimd blad fermenteren. Dat gebeurt op de gemeentewerf in Zeist. Groot voordeel van het fermenteren is dat het blad uit de gemeente in de gemeente zelf wordt verwerkt en opnieuw gebruikt. Zo sluiten we de groene kringloop.

Fermenteren

Het fermenteren van het blad gebeurt in een grote (zuurstofvrije) zak, waarin onder andere kalk, klei en bacteriën worden toegevoegd. Na twee tot drie maanden kan de gemeente het gefermenteerde blad gebruiken als bodemverbeteraar voor het openbaar groen.

Verschil met composteren

Bij composteren, de gebruikelijke verwerkingsmethode, gaat het opgeruimde blad naar een compostbedrijf elders in het land. Daarna komt het als compost weer terug naar Zeist. Dat zorgt voor veel transportbewegingen, terwijl het fermenteren in onze eigen gemeente gebeurt. Bovendien is ferment sneller bruikbaar dan compost en geeft fermenteren geen stank omdat het in dichte zakken gebeurt.

Proef

Het fermenteren in Zeist is nog een proef, die duurt tot het najaar 2018. Daarna wordt besloten of het op grotere schaal kan worden ingezet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio