4.7 C
De Bilt

Leerlingen Eurode geven startsein geschiedenisproject Nieuwstraat

Kerkrade – Herzogenrath (D) en Kerkrade (NL) delen een lange, gezamenlijke geschiedenis. Er zijn talrijke verhalen te vertellen over de verbondenheid tussen de Nederlandse en Duitse bewoners van beide grensgemeenten. De gemeenten Kerkrade en Herzogenrath werken samen in het samenwerkingsverband Eurode.

Eurode brengt eigentijdse verhalen

Eurode heeft een project opgezet om de verhalen over de verbondenheid op eigentijdse wijze door te vertellen. Door middel van een drietal historische fotoborden en bijbehorende geocaches (schatzoeken met GPS-ontvanger of telefoon) krijgt de bezoeker een inkijkje in belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Nieuwstraat.

Startsein

Woensdagochtend 7 maart is het officiële startsein voor dit project gegeven. Leerlingen van de Regenbogengrundschule uit Herzogenrath en de Kerkraadse Basisschool Sint Ursula vertrokken vanaf het Eurode Business Center (EBC) om op zoek te gaan naar de historische foto’s en de verhalen die erbij horen. Tegelijkertijd zochten ze met behulp van een speciale app naar de bijbehorende geocaches. Met de zoektocht hebben ze meer inzicht gekregen in de rijke geschiedenis van hun eigen woonomgeving.

Geschiedenis aantrekkelijk maken

De leerlingen eindigden uiteindelijk op de rotonde Holzstraat/Nieuwstraat waar ze samen met wethouder Tim Weijers, DB-lid van Eurode, het project officieel openden. “We hebben als Eurode gezocht naar een aantrekkelijke manier om de geschiedenis van de Nieuwstraat te vertellen aan de generatie die zonder grenzen is opgegroeid. Daarbij is gekozen voor het interactieve geocachen, omdat dit aansluit bij de belevingswereld van kinderen. De caches zijn zodanig verstopt, dat kinderen ze zelf op een veilige manier kunnen zoeken”, aldus Weijers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio