4.7 C
De Bilt

Laagdrempelige inloopvoorziening voor jongeren met hulpvragen

Maastricht – Jongeren die vragen hebben over onderwerpen waar zij tegenaan lopen kunnen iedere donderdagmiddag terecht bij @ease aan de Bogaardenstraat 35 a in Maastricht. Daar kunnen ze gratis, zonder afspraak en anoniem terecht voor hulp. Deze laagdrempelige vorm van hulp is al succesvol in het buitenland en nu dus ook in Nederland, waarbij Maastricht de landelijke primeur heeft. Gisteren werd de locatie officieel geopend in aanwezigheid van meer dan 100 genodigden, onder wie bestuurders van gemeenten, zorginstellingen en Universiteit Maastricht.

 

Werkwijze @ease

Stichting @ease zet zich in om jongeren tussen de 12 en 25 jaar te ondersteunen wanneer ze vragen hebben over fysieke en psychische klachten, seksualiteit, verslaving, geldproblemen en andere zaken waar jongeren tegenaan kunnen lopen. @ease wordt bemand door een team van jonge enthousiaste én soms ervaringsdeskundige vrijwilligers die goed kunnen inspelen op de vragen die jongeren stellen en als het nodig is (snel) kunnen doorverwijzen naar reguliere zorg.

 

Variant van Headspace

Stichting @ease is de Nederlandse variant van het succesvolle Australische initiatief Headspace. Headspace werd in 2006 opgericht door de Australische overheid en biedt nu in meer dan 100 laagdrempelige centra jongeren gratis hulp en psychische ondersteuning. Net als Denemarken, Ierland en België, start ook Nederland nu met dit positieve concept. Maastricht is de eerste gemeente waar dit concept van start is gegaan. Andere gemeenten waaronder Amsterdam zullen volgen.

 

Samenwerkende partijen

@ease is een initiatief van prof. dr. Thérèse van Amelsvoort, hoogleraar transitiepsychiatrie aan het Maastricht UMC+ en van dr. Rianne Klaassen, kind- en jeugdpsychiater bij De Bascule en projectleider van @ease Nederland. Het centrum in Maastricht wordt gedragen door diverse samenwerkingspartners zoals o.a. Mondriaan, de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars heeft een startsubsidie verleend en ook de gemeente Maastricht ondersteunt het initiatief financieel. Wethouder Bert Jongen van de gemeente Maastricht:’ Ik ben erg trots op deze eerste vestiging van @ease in Maastricht. Het verlaagt de drempel voor jongeren om hulp te vragen, waardoor ze uiteindelijk sneller geholpen worden met vragen en problemen’.

Onderzoek naar Jeugd-GGZ in Zuid-Limburg

Gelijktijdig met de opening van @ease zijn vandaag ook onderzoeksresultaten gepresenteerd onder 18 Zuid-Limburgse gemeenten naar het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg. Het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht, laat zien dat het gebruik van jeugd-GGZ in Zuid-Limburg hoger (1,4%) is dan het landelijk gemiddelde.

 

Tegelijkertijd zijn er veel verschillen tussen de Zuid-Limburgse gemeenten. De ene gemeente heeft relatief weinig jeugdigen die gebruik maken van jeugdhulp, maar wel hoge kosten. De andere gemeente  veel jeugdigen in de jeugdhulp, maar minder kosten. De oorzaken daarvan dienen verder te worden onderzocht. Wel maakt het onderzoek duidelijk dat er speciale aandacht nodig is voor kinderen uit eenoudergezinnen en kinderen in armoede, omdat dit kwetsbare doelgroepen blijken op basis van de geboden hulp.

 

Wethouder decentralisaties Astrid Verblakt van gemeente Sittard-Geleen en voorzitter van de stuurgroep GGZ-jeugd: “De Zuid-Limburgse gemeenten wilden weten hoe de jeugd-GGZ verschillen tussen de gemeenten inhoudelijk  te verklaren zijn. Dit om waar mogelijk op een passende manier de jeugdzorg zo te transformeren, dat het eerder aansluit op wat echt nodig is voor de jeugdige om zich te kunnen ontwikkelen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio