Bunnik/DeBilt/Soest – Maandag 19 maart ondertekenden de verantwoordelijke wethouders van Bunnik, De Bilt en Soest een overeenkomst om de komende tien jaar alle openbare lantaarnpalen te voorzien van duurzame openbare onderhoudsvriendelijke ledverlichting. Het in elkaar zetten en demonteren van de armaturen levert bovendien werk op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En tot slot wordt ook de veiligheid vergroot door beter licht en minder storingen.
Door de opdracht gezamenlijk te verlenen, levert het de drie wethouders Erika Spil (Bunnik), Ebben Rost van Tonningen (De Bilt) en Jannelies van Berkel (Soest) voor hun gemeente een kostenvoordeel op. Aannemer Ziut BV zal de openbare verlichting plaatsen en onderhouden. De opdracht levert werk op voor enkele sociale werkvoorzieningsschappen. De nieuwe verlichting is een stap in de doelstelling om een energieneutrale gemeente te worden.
De armaturen van de oude lantaarnpalen worden op een termijn van zes tot tien jaar stapsgewijs vervangen door de duurzame led-variant. Omdat deze een witter en meer gebundeld licht geeft, wordt het bovendien als veiliger ervaren. Led-lampen hoeven maar eens in de 20 jaar vervangen te worden tegenover 4 jaar voor de oude lampen. Doordat de nieuwe verlichting minder onderhoudsgevoelig is, zullen er minder storingen optreden. Van ‘klassieke’ armaturen wordt alleen de fitting vervangen om ledverlichting mogelijk te maken. De drie gemeenten kijken bij de inventarisatie van de huidige openbare verlichting ook naar een betere verlichting van donkere locaties.
Verantwoordelijk wethouder Erika Spil: ‘Met deze gezamenlijke en kostenbesparende opdracht maken we drie slagen. We maken Bunnik duurzamer, we geven een impuls aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en onze inwoners zullen zich veiliger voelen.’ Dat laatste komt vooral door de scherpe serviceafspraken met Ziut en het feit dat ledverlichting minder kwetsbaar is, wat leidt tot minder kapotte lantaarnpalen.
Aannemer Ziut heeft in Nederland ongeveer een derde van de 4 miljoen Nederlandse lantaarnpalen in beheer, de meeste daarvan binnen gemeenten. De drie gemeenten hebben met de aannemer afgesproken, dat tenminste 98% van de nieuwe led-verlichting blijft branden en storingen snel verholpen zullen worden. In het melden van een storing verandert niets.