Raalte – Een slopersbedrijf in het Overijsselse dorp Raalte heeft onbewust met een kunstwerk van kunstenaar Willem Hussem (1900-1974) korte metten gemaakt . De tien meter hoge aluminium plastiek naast het voormalige postkantoor werd door de slopers aangezien voor oud ijzer en vernietigd.
Kunstwerk
De verdwijning van het kunstwerk kwam pas aan het licht toen dorpsbewoner Gerard te Wierik en zijn dochter Malou zich begonnen af te vragen waar dat gigantische beeld eigenlijk was gebleven.
‘In het dorp heb je een kunstroute en mijn vader had er al vaker tevergeefs op aangedrongen om deze sculptuur daarin op te nemen’, vertelt Malou te Wierik. De afgelopen maanden werd het voormalige postkantoor gesloopt om plaats te maken voor appartementen. ‘Mijn vader liep er langs en zag dat het beeld ineens was verdwenen. Er stond een bord bij met een telefoonnummer van het sloopbedrijf. De sloper reageerde verbaasd, hij wist niets van een kunstwerk af.
AL IN DE SHREDDER VERDWENEN
De plastiek bleek al in de shredder te zijn verdwenen. Ook de opdrachtgever van de sloop, vastgoedbedrijf Koopman, had zich niet gerealiseerd dat het kunstwerk op het terrein van waarde was.
Naspeuring van dochter Te Wierik, kunsthistorica, leerde dat het hier ging om een werk van Willem Hussem, gemaakt in 1967 in opdracht van de PTT. Hussem is een in Rotterdam geboren kunstenaar die in zijn jonge jaren een tijdje in Parijs bivakkeerde in de kringen van Mondriaan en Picasso. Later woonde en werkte hij in Den Haag. Onder meer museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Amsterdamse Stedelijk Museum hebben zijn werk in hun collectie.
Galerie Nouvelles Images in Den Haag beheert in opdracht van de nabestaanden van Hussem zijn nalatenschap. ‘We zijn geschokt dat zoiets kan gebeuren’, zegt galeriemedewerker Sander Creman. ‘Het is bizar dat niemand in zo’n dorp enige alertheid tentoonspreidt over de aanwezigheid van zo’n werk. Heel jammer dat er pas aan de bel is getrokken toen het al te laat was.’
In de tuin van Nouvelles Images staat een modelversie van dezelfde sculptuur te koop voor 25.000 euro. Dat is een beeld van 3 meter hoog. De 10 meter hoge uitvoering in Raalte had een waarde van misschien wel 100.000 euro, schat Creman. ‘Niet iedereen herkent het direct, maar het is eigenlijk een langgerekte staande mensfiguur, met een dwarsblok waarin je een gezicht kunt zien. Hussem was erg geïnteresseerd in andere culturen en etnografica.’
Het model staat bij Nouvelles Images al een flinke poos te koop. Toevallig was Creman afgelopen weken net in gesprek geraakt met een potentiële geïnteresseerde. ‘Het model is met de vernietiging van het origineel de enige overgebleven uitvoering van dit werk, misschien maakt dat het voor de verkoop nog extra interessant.’
Het gebeurt vaker dat kunstwerken per ongeluk worden vernietigd. In 2012 werd op de Radboud Universiteit in Nijmegen een 12 meter lange serie tekeningen van kunstenaar Peter Otto door een beveiliger weggegooid. Vorig jaar dumpte een vrijwilliger van expositieruimte De Vishal in Haarlem een prop papier in de prullenbak. Het bleek hier te gaan om een werk van de Britse kunstenaar Martin Creed: Work No. 88 – A Sheet of A4 Paper crumpled into a Ball.