Amsterdam – Als proef gaat de gemeente Amsterdam mensen in de bijstand betalen voor hun vrijwilligerswerk. Ze kunnen hun beloning verzilveren bij buurtzaken.
Proef
Deze proef in Oost gaat gelden voor mensen die al een tijd in de bijstand zitten en geen uitzicht hebben op betaald werk. De beloning voor vrijwilligerswerk moet deze mensen stimuleren om mee te doen, zegt wethouder Arjan Vliegenthart, die de proef heeft opgezet in samenwerking met stadsdeel Oost. “Dit zijn mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Het gaat niet om veel geld, meer om de waardering.”
Onbevredigend
In eerste instantie zullen enkele tientallen mensen meedoen. “Op deze manier kunnen we kijken wat er in deze mensen zit, vaak is dat meer dan we in eerste instantie denken. De ambitie is niet zozeer om hen aan een betaalde baan te helpen, maar om hen in beweging te krijgen.”
Vliegenthart verwijst naar onderzoek waaruit zou blijken dat vrijwilligerswerk op de lange duur onbevredigend is als er geen beloning tegenover staat.
Volgens de wethouder valt deze proef binnen de wettelijke regels. Juristen van de gemeente hebben dit uitgezocht, want de kwestie ligt gevoelig. Staatssecretaris Klijnsma heeft gemeenten verplicht om een tegenprestatie te vragen van bijstandsgerechtigden, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.
Amsterdam weigert dit te doen, omdat vrijwilligerswerk volgens Vliegenthart nooit verplicht kan zijn en de gemeente geen ‘handhavingscircus’ wil opzetten om dit te controleren.
‘Makkie’
Door deze weigering mag Amsterdam niet meedoen aan de regelluwe bijstand, waarbij mensen bijvoorbeeld mogen bijverdienen zonder korting op de bijstand. “Als we niet buiten de regels om mogen werken, dan doen we het maar tussen de regels door,” aldus Vliegenthart.
De situatie kan straks zijn dat twee mensen hetzelfde vrijwilligerswerk doen en dat de een wel een beloning krijgt, omdat die in de bijstand zit, en de ander niet. “Dat klopt,” zegt Vliegenthart. “Hun levens zijn ook heel anders. We kunnen niet iedereen belonen, dat laten de financiën van de gemeente niet toe.”
Als de proef succesvol is, zal de gemeente die ook in andere delen van de stad gaan uitvoeren. De beloning is in de vorm van een ‘Makkie’, een betaalmiddel dat uitsluitend te gebruiken is bij enkele buurtzaken in Oost, zoals een winkel en een kapper.