Schouwen-Duiveland – De begraafplaats op Brijdorpe heeft op dinsdag 17 april een nieuw hekwerk gekregen. Het vorige hekwerk van de begraafplaats was vermoedelijk afkomstig uit de negentiende eeuw. Omdat het niet meer te herstellen was, is een replica geplaatst waarmee het kerkhof zijn historische karakter behoudt.
Brijdorpe stamt uit 1232
De begraafplaats markeert de plaats waar ooit de kerk stond. Brijdorpe – voor het eerst vermeld in het jaar 1232 – betekent ‘slijkerige grond’. De inwoners van Schouwen-Duiveland kennen het beter als ‘Briepe’.
Hoofdplaats zesde delen Schouwen
Het was ook de hoofdplaats van een van de zesde delen van Schouwen, dat het noordoostelijk deel omvatte. Brouwershaven is op het eind van de dertiende eeuw ontstaan bij de haven van Brijdorpe. Het dorp bezat ook een van de oudste kerken van het eiland. De neergang van het dorp werd ingeluid door de inundatie van het eiland in 1575 tijdens het beleg van Zierikzee door de troepen van koning Filips II.
Drooglegging
Na de droogmaking keerde slechts een deel van de bewoners terug. De kerk verviel tot een ruïne en in 1590 werd toestemming gegeven voor afbraak. Al vanaf de vroegste tijden was in en rond de kerk begraven. Dat bleef het geval na de afbraak van de kerk.
Geen nieuwe begraafplaats
Werd in veel gemeenten in de negentiende eeuw ervoor gekozen om een nieuwe begraafplaats aan de rand van het dorp aan te leggen, in Brijdorpe bleef het oorspronkelijke kerkhof in gebruik. Als zelfstandige gemeente was Brijdorpe in 1812 opgeheven en samengegaan met het naburige Looperskapelle en met Duivendijke en Klaaskinderkerke.
Duivendijke
Deze nieuwe gemeente heette Duivendijke. Aanvankelijk vergaderde de gemeenteraad in Brijdorpe. Echter, in 1888 werd het gemeentehuis te Looperskapelle, dat groter was, gebouwd. De gemeente Duivendijke onderhield ook de kerkhoven in Looperskapelle en Klaaskinderkerke, maar deze laatste begraafplaats werd in 1869 gesloten.