Weert – Wie zijn mijn voorouders, waar komen ze vandaan, waar hebben ze gewoond? Daarvoor is onderzoek nodig. Maar hoe doet u dat en waar moet u ergens beginnen? Kom naar de Genealogische markt op zaterdag 16 juni van 11.00 tot 16.00 uur in de studiezaal van het Gemeentearchief Weert aan de Wilhelminasingel 250, eerste etage.
De markt biedt u de kans om met hulp van deskundige vrijwilligers meer te weten te komen over uw voorouders. Dit onderzoek is gratis. Wilt u zelf al aan de slag, kijk dan op de website www.erfgoedhuisweert.nl, en ga naar ‘Uw voorouders zoeken’.
Beschikbare informatie
U kunt gegevens opvragen en inzien tot vijf generaties terug. Uw voorouders moeten ingeschreven hebben gestaan in een gebied dat begrensd wordt door de gemeenten Budel, Maarheeze, Kinrooi (B) Maaseik (B), Nederweert, Roermond, Roggel, Someren en Weert. Digitaal zijn de gegevens beschikbaar uit de burgerlijke stand die teruggaat tot 1796. De Doop- Trouw- en Begrafenisregisters gaan zelfs tot 1550 terug.
Verder zijn de kadastrale kaarten van Weert en omstreken digitaal te bekijken. Alle percelen, gebouwen en andere objecten op de kaart van 1844 zijn in een database opgenomen. Hieraan zijn gegevens over de eigenaar en het perceel gekoppeld. Hierdoor ontstaat een geografisch overzicht van alle percelen en hun eigenaar in die tijd.
Zo mogelijk kunt u gratis een uitdraai van de digitaal beschikbare gegevens meenemen.
Handig om mee te nemen
Om u goed van dienst te zijn, is het raadzaam om zoveel mogelijk persoonsgegevens van uw ouders of grootouders mee te nemen. Denk daarbij aan de volledige voornamen en achternaam, de geboortedata en huwelijksdata. Een trouwboekje bevat al deze gegevens. Aan de hand hiervan kan het onderzoek naar uw eigen familie van start gaan.
Samenwerking
De Genealogische markt wordt georganiseerd door het Gemeentearchief Weert samen met de sectie Genealogie van het LGOG (Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap), de LGOG Kring, Weert Stichting De Aldenborgh Weert en het LGGI (Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum) met de onderdelen Alle Limburgers en Aezel Projek.
In 2016 heeft de Genealogische markt circa 150 bezoekers getrokken. In 2017 kon de markt niet doorgaan in verband met de verhuizing van het Gemeentearchief.